x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Aşezări străvechi

Aşezări străvechi

15 Noi 2008   •   00:00

Arheologii de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă din Zalău au descoperit, în apropierea localităţii Recea, un sat care datează din epoca bronzului, informează Agerpres.



Descoperirea este importantă pentru studierea modului în care se desfăşura viaţa în perioada 1.300-1.500 î.Hr. pe teritoriul de astăzi al României. "Este pentru prima dată în Transilvania când un sat din epoca bronzului este cercetat integral. Doar la săpături pe suprafeţe mari poţi vedea o aşezare în ansamblul ei. Satul este compus din opt case, dispuse pe un deal, în partea de sus, pe două şiruri aproximativ paralele. În apropierea caselor au fost găsite gropi folosite pentru depozitarea proviziilor", a explicat, pentru agenţia de ştiri, arheologul Ioan Bejinariu. Situl cuprinde locuinţe, morminte, gropi de provizii sau cuptoare din mai multe perioade istorice, începând cu anul 1.500 î.Hr. În afara satului s-a descoperit un cuptor care, în secolul al III-lea sau al IV-lea d.Hr., folosea la arderea ceramicii. "Cuptorul are două etaje, despărţite de un grătar cu orificii. În partea superioară a cuptorului se puneau la ars vasele de lut, iar în cea de jos se făcea focul", descrie Bejinariu piesa arheologică. Obiectele vor putea fi văzute într-o expoziţie viitoare, organizată de muzeul din Zalău.



SPRE LUMEA DE DINCOLO
Cu ajutorul unor mărturii de mult uitate ale Inchiziţiei spaniole, arheologul mexican Guillermo de Anda a reuşit să localizeze o serie de peşteri care reprezentau pentru maiaşi drumul spre iad, relatează Associated Press, citată de Google News. Reţeaua de caverne, drumuri şi temple din Yucatan erau locurile pe care sufletul le vizita în călătoria spre Xibalba, lumea de dincolo menţionată în scrierile mitologice. Pentru a descoperi Xibalba, De Anda a studiat documente vechi de 450 de ani de la procesele "ereticilor" mexicani.

MOŞTENIRE BIZANTINĂ
Suburbia Yenikapi a Istanbulului, port la Marea Marmara, este locul unei descoperiri arheologice de mari proporţii. Până acum, arheologii au descoperit 32 de corăbii din lemn, oseminte datând din epoca de piatră, monede, amfore, chiar şi un coş în care se ţineau, în antichitate, cireşe. Toate acestea se aflau într-o zonă în care specialiştii cred că era aşezat primul port bizantin al anticului oraş Constantinopol. Obiectele descoperite oferă indicii despre comerţul antic şi despre viaţa maritimă a unuia dintre cele mai vechi oraşe ale lumii. "Aceste descoperiri sunt extrem de importante pentru istoria oraşului", a declarat Ismail Karamut, doctor în istorie şi director al Muzeului de Arheologie din Istanbul.

ÎŞI VOR ISTORIA ÎNAPOI
Negocierile dintre autorităţile peruane şi Universitatea americană Yale vor lua sfârşit. Potrivit agenţiei de presă Associated Press, citată de Yahoo News, oficialii peruani au aprobat chemarea în judecată a Universităţii Yale pentru a recupera vestigiile incaşe descoperite de cercetătorul Hiram Bingham în Machu Picchu acum aproximativ o sută de ani. Cele două părţi au ajuns anul acesta la un acord care însă a căzut pentru că nu s-a putut stabili numărul de obiecte care trebuiau returnate. Vestigiile dorite de peruani includ mii de obiecte ceramice, textile şi oseminte descoperite de Hiram Bingham în Machu Picchu şi aflate în custodia Universităţii Yale din 1911.

ÎNTREGIREA PARTHENONULUI
Vaticanul înapoiază Greciei unul dintre cele trei fragmente ale Parthenonului aflate în imensa colecţie de antichităţi, informează Reuters, citată de revista specializată Archeology. Piesa nu va rămâne însă în posesia Greciei numai pentru un an de zile, după care se va întoarce la Vatican. Fragmentul reprezintă un bărbat care poartă pe braţe o tavă şi măsoară 24 de centimetri lăţime şi 25 de centimetri lungime. Luna trecută Italia a fost cea care a înapoiat un fragment ce ilustrează piciorul zeiţei Atena. Oficialii greci speră ca British Museum din Londra va urma aceste exemple şi va înapoia "Marmurele lui Elgin".

BOGĂŢII NEBĂNUITE

Autoritatea Antichităţilor din Israel a anunţat descoperirea unui obiect cu o vechime de aproximativ 2.000 de ani. Piesa a fost scoasă la lumină în timpul unor săpături realizate într-o parcare din apropierea zidurilor vechiului Ierusalim, relatează Associated Press, preluată de Yahoo News. Obiectul, un cercel din aur încastrat cu perle şi smaralde, a fost descoperit în timpul excavării ruinelor unei clădiri din perioada bizantină (care datează aproximativ din secolul al V-lea d.Hr.). Podoaba a fost confecţionată între secolul I î.Hr şi începutul secolului al IV-lea d.Hr. şi s-a păstrat extraordinar de bine.

DIN NOU ĂIMPUNĂTOR
Noua faţă a fortului Namakkal din statul indian Tamil Nadu va putea fi în curând admirată de turiştii din întreaga lume, informează cotidianul local The Hindu. Monumentul arheologic a fost refăcut de ASI (Arhaeological Survey of India). Restauratorii au folosit var nestins, nisip şi o serie de materiale tradiţionale pentru a reda fortului măreţia de odinioară. Construită de Madrai Nayakas, aşezarea găzduieşte templul Sri Varadaraja Perumal şi o moschee, iar localnicii preţuiesc monumenul ca pe un simbol al armoniei.

×
Subiecte în articol: arheo