Plasat in centrul capitalei greceşti, Muzeul Naţional de Arheologie din Atena este unul dintre cele mai importante muzee de profil.
In lumina strălucitoare a unei dimineţi greceşti, pe bulevardul Patission, o vizită la Muzeul Naţional de Arheologie din Atena se impune de la sine. Aflat in centrul capitalei greceşti, in cartierul Eksarhia, muzeul este cotat ca fiind in topul primelor zece muzee de profil din lume. Un lucru de altfel previzibil pentru o ţară a cărei civilizaţie a stat la baza culturii europene de azi.
RENOVAT. Inaintea Jocurilor Olimpice de la Atena din 2004, muzeul a fost inchis pentru restaurări şi reconsolidare, după ce cutremurul din 1999 a afectat structura clădirii. Dintre colecţiile permanente cele mai importante, ZOOM vă recomandă perioada preistorică, vasele, colecţia de sculptură şi pe cea de artă din Asia Mică. Muzeul adăposteşte şi o colecţie de artă egipteană, donată de Demetrios Ioannou şi Alexander Rostovich.
Plimbare printre statui
Călăreţul. Jocheul din Artemision este statuia din bronz a unui tănăr călăreţ datată in jurul anului 140 i.e.n. Călăreţul a fost găsit pe un vas eşuat in apropierea insulei Evia, in Marea Egee, aparţinănd Greciei. In măna stăngă personajul ţine hăţurile, iar in dreapta un bici.
Gănditorul. Satueta găsită in Tesalia este unica de acest fel şi cea mai mare sculptură datănd din 4500-3100 i.e.n. Muzeul prezintă gănditorul neolitic din Karditsa ca imagine a unei zeităţi agrare, stăpăne a fertilităţii pămăntului.
Vasul. Ceramică reprezentativă pentru perioada arhaică a olăritului din Grecia. Vasul prezintă modele abstracte, stilizate, in formă de spirală.
Sfinxul. Statuia unui sfinx datat in jurul anului 500 i.Hr. Realizat din marmură, acest sfinx arhaic a fost găsit in oraşul grecesc Spata, la periferia Attica de Est şi a fost căndva folosit drept ornament pentru exteriorul unui mormănt, probabil aparţinănd unui nobil.
Kora. Statuia in stil arhaic a unei femei, realizată de sculptorul Ariston din Paros. Muzeul datează această sculptură in 550-540 i.Hr. Lucrarea este reprezentativă pentru perioada arhaică a sculpturii greceşti, reprezentănd o fecioară tănără.
Afrodita. Statuia o reprezintă pe zeiţa iubirii, Afrodita, impreună cu Eros şi Pan. Este sculptată in marmură şi este datată in jurul anului 100 i.Hr. Statuia a fost descoporită la Delos şi marmura prezintă inserţii cromatice.