x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Balenele, apărate în justiţie

Balenele, apărate în justiţie

de Jurnalul National    |    13 Mar 2008   •   00:00

Departamentul american al Apărării este mustrat că a încălcat mai multe legi privind mediul înconjurător, informează presa de peste Ocean, care citează un raport al Congresului SUA.

Departamentul american al Apărării este mustrat că a încălcat mai multe legi privind mediul înconjurător, informează presa de peste Ocean, care citează un raport al Congresului SUA. Raportul a fost făcut public după ce Marina militară a pierdut un proces legat de o serie de exerciţii de antrenament prin care a fost încălcată Legea pentru protecţia mami­ferelor marine. Potrivit ecologiştilor, Pentagonul a acceptat ca militarii să folosească sonare care pot răni balenele de pe coasta de sud a Californiei. 

 

3.000 de maşini pentru olimpiadă

O iniţiativă a Londrei, una dintre capitalele europene cu cele mai îndrăz­neţe campanii ecologice, s-a lovit de lipsa de interes a Comisiei Interna­ţio­nale Olimpice (IOC). Londonezii şi-ar fi dorit ca Jocurile Olimpice din 2012 să fie sută la sută ecologice, adică pe stră­zile oraşului să nu circule, în acea perioadă, nici un autovehicul. Dorinţa lor a fost însă spulberată de IOC, care a anunţat că vrea să i se pună la dispoziţie 3.000 de maşini pentru demnitarii, oficialii şi sponsorii olimpiadei. 

 

Taxe şi impozite de mediu în China

Guvernul chinez a promis că va introduce o serie de taxe şi impozite de mediu pentru a-şi îndeplini planurile de reducere a consumului de energie şi de eliminare a poluării, a anunţat Li Pumin, purtătorul de cuvânt al Comisiei Naţionale de Dezvoltare şi Reformă, citat de agenţia China Nouă. Dintre măsurile aflate deja în curs de aplicare se numără desfiinţarea centralelor termale de mici dimensiuni.

 

Peştele organic n-a rezistat

Au vrut să amenajeze primul şi cel mai mare iaz ecolo­gic din lume, de unde consumatorii să-şi procure carne de peşte curată şi sănătoasă. În urmă cu trei ani, compania scoţiană Johnson Seafarms a lansat ambiţiosul proiect – a constru­it iazuri speciale pentru creşterea în condiţii ecologice a codului organic, pe­ş­te apreciat de britanici şi de bucă­tarii restaurantelor de lux. Acum însă compania a anunţat că are datorii de 40 de milioane de lire sterline şi au înce­put să circule zvonul că firma va fi scoa­să la vânzare, scrie presa britanică.

 

Încă o centrală solară în Europa

Oraşul Almere din Olanda va găzdui cea mai mare centrală de ener­gie solară din lume, după alte două localităţi din Danemarca şi, respectiv, Suedia. Construită pe o suprafaţă de 7 kilometri pătraţi, centrala de la Almere va furniza după 2009 circa 10 % din necesarul de apă caldă a oraşului, informează agenţia germană de ştiri DPA.

×
Subiecte în articol: eco