LOAD
In plina criza in Orientul Mijlociu, cu un Iran prins diplomatic in cleste, cu un Irak unde se numara, pe langa zilele de instabilitate si mortii din feluritele atentate, cu un Liban devastat si un Israel preocupat de ce se mai intampla la palestinieni, targul de arme de la Abu Dhabi s-a transformat si intr-un imens forum de negociere.
LOAD
Romania a participat pentru prima data la Targul de tehnica militara de la Abu Dhabi - IDEX 2007, cu un pavilion national. Intre peste o mie de firme de profil, din 50 de tari, au incaput si cateva romanesti, gata-gata sa prinda contractul vietii lor. Lumea armelor este una aparte, negustorii de gloante si rachete fiind si unii dintre cei mai fini cunoscatori ai politicii. Si asta pentru ca mai orice achizitie de armament implica cel putin un accept politic, de oriunde ar fi el.
In plina criza in Orientul Mijlociu, cu un Iran prins diplomatic in cleste, cu un Irak unde se numara, pe langa zilele de instabilitate si mortii din feluritele atentate, cu un Liban devastat si un Israel preocupat de ce se mai intampla la palestinieni, targul de arme de la Abu Dhabi s-a transformat si intr-un imens forum de negociere. Marile puteri au prezente masive. Nu lipsesc Statele Unite ale Americii, Rusia, Franta, China, Germania, Italia, Marea Britanie. Se observa ca, desi exista un pilon european de securitate, cand e vorba de bani si influenta pe care ti-o dau contractele cu arme, tarile europene "ataca" fiecare solitar.
In acest context, firmele romanesti de profil incearca sa mai iasa la export. Acasa e tot mai greu sa obtina vreun contract. Cu un picior in plina privatizare pe bucati, industria noastra de armament nu mai poate avea inlesniri fiscale, ca sa nu se distorsioneze piata concurentiala, conform negocierilor cu UE. La noi se prefera miscarile si achizitiile strategice, politice si cica vizionare. Asa am inhatat rachetele Hawk, fiarele vechi ale olandezilor, pe care le-am plimbat pe sub Arcul de Triumf. Daca inventariem marile achizitii viitoare vedem ca firmele noastre, daca nu se pliaza sa faca macar piulite la mastodontii din domeniu, nu pupa un leu de la statul roman. Ce sa caute la programul de achizitie a avionului multirol, care valoreaza 1,5 miliarde euro? Dar la cumpararea sistemului de rachete sol-aer in valoare de 2,6 miliarde de euro? Dar la achizitia de corveta multifunctionala, un mizilic de 900 de milioane de euro? In stratosfera politicii romanesti se discuta mai degraba cum sa se puna mana pe terenurile de la Romaero, cum sa se faca din fabrica de tancuri depozite si cartiere rezidentiale, cum sa ingropam si mai bine avionul Soim de la Craiova etc. Am auzit generali ai Armatei Romane si chestori ai Politiei Romane oripilati ca ar trebui sa sustina si industria de aparare, de parca locurile de munca protejate n-ar conta si toti specialistii ar fi bine sa fuga ori la canadieni, ori temporar la capsuni in Spania. Chiar asa, cine stinge ultimul lumina?Citește pe Antena3.ro