Comunitatea de gamming este cunoscută a fi ostilă femeilor în pofida faptului că 48% dintre gameri sunt femei, relatează Huffingtonpost.
Cercetătorii au devenit intresaţi de fenomenul hărţuirii femeilor în mediul online şi au emis ipoteza că în acest mediu ostil al competiţiei din jocurile video este un micrososmos care indică modul în care lucrurile se întîmplă şi în restul internetului, cât şi în viaţa reală.
Modul în care cele două sexe intercţionează în timpul jocurilor este posibil să ne dezvăluie multe despre lucrurile cu care femeile se confruntă în afara lumii virtuale.
Universitatea din New South Wales şi cea din Miami au studiat interacţiunea dintre bărbaţii şi femeile care joacă jocul Halo 3, un first person shooter (jocul simulează acţiuni armate într-o lume post-apocaliptică, explicaţie pentru cei care nu sunt familiarizaţi acest joc).
Scopul studiului a fost acela de a examina reacţia jucătorilor la vocea masculină şi la cea feminină.
Jocul Halo 3 are o funcţie care permite comunicarea vocală cu alţi jucători care au abilităţi de joc similare, în modul anonim.
Cercetătorii au analizat 102 inregistrări în timpul cărora jucătorii au ascultat comentarii înregistrate dinainte, o parte din ele cu voce masculină şi o parte cu voce feminină, care să interacţioneze cu jucători. Jucătorii care au făcut parte din studiu nu ştiau că vocile sunt înregistrate.
Un fapt interesant este că printre cei 147 de jucători care au vrut să participe la studiu nu s-a numărat nicio femeie.
Bărbaţii care erau buni la acest joc au avut tendinţa de a reacţiona pozitiv indiferent de vocea pe care o auzeau, în schimb cei care erau slabi, au avut reacţii pozitive numai la vocile masculine.
Vocile feminine au generat mai multă ostilitate din partea celor care jucau slab şi cu cât jucătorul juca mai prost cu atât acesta era mai ostil, iar limbajul mai agresiv şi vulgar.
Ca să tragem o concluzie, bărbaţii care se simţeau inferiori femeilor cu care jucau Halo 3 cu atât era mai probabil ca aceştia să o hărţuiască.
Ipoteza cercetătorilor spune că această dinamică persistă datorită psihologiei evoluţionismului. Femeile cu mari realizări ameninţă poziţiile bărbaţilor cu realizări slabe în ierarhiile sociale, ceea ce îi determină pe aceştia să se simtă nedoriţi ca parteneri şi de aici agresiunea.
Aceste descoperiri sunt deosebit de îngrijorătoare dat fiind faptul că reacţiile vin din partea unor indivizi care nu au ştiut că sunt studiaţi în acest sens şi astfel s-au comportat firesc, necenzurat.
O posibilă, dar puţin probabil de succes, soluţie ar fi ca bărbaţilor să li se explice că dacă pierd în faţa unei femei nu înseană că se degradează social.