Bebelusii inteleg ce se intampla in jurul lor cu o foarte mare precizie, este concluzia unui studiu efectuat de doctorul Elizabeth S. Spelke de la Universitatea Harvard, care a analizat modul in care nou-nascutii percep si reactioneaza la ceea ce ii inconjoara cu ajutorul vederii, scrie saptamanalul L'Express.
Cercetarile doctorului Elizabeth S. Spelke, axate pe simtul vederii la nou-nascuti, arata ca bebelusii inteleg instinctiv ca obiectele sunt independente unele de altele. Daca un obiect este partial ascuns, bebelusul va cauta sa descopere partea care nu se vede: mai intai cu privirea, apoi cu pipaitul. Ceea ce este si mai impresionant este faptul ca, daca a vazut inainte forma care este ascunsa, el poate sa si-o imagineze.
De asemenea, bebelusii inteleg ca un obiect nu poate trece prin altul si ei percep traiectoriile urmate de persoane sau obiecte. Intr-adevar, potrivit experimentelor doctorului Spelke, un copil mic insista mult pe o masinuta pe care o impinge de zor ca s-o faca sa treaca printr-un perete.
Cei foarte mici sunt si foarte buni la matematica, scrie L'Express, citat de Agerpres. Ei pot mai ales sa estimeze cantitatile. Astfel, in fata unei cutii in care se afla 80% mingi de ping-pong albe si 20% rosii, ei sunt foarte mirati daca un adult scoate de acolo mai multe mingi rosii decat albe. Ei folosesc, de asemenea, indici geometrici si percep limitele unui spatiu. Atunci cand pot sa mearga, in functie de forma incaperilor in care se afla, ei vor sa urmeze directii diferite ca sa faca noi descoperiri.
Potrivit aceluiasi studiu, bebelusii prefera in mod evident persoanele care folosesc o limba pe care au mai auzit-o. De exemplu, un bebelus din Boston va arata in mod natural mai mult interes pentru o persoana anglofona decat pentru una francofona.