x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă BLAJ / Icoane pe lemn din timpul lui Micu Klein, recondiţionate

BLAJ / Icoane pe lemn din timpul lui Micu Klein, recondiţionate

de Lucian Dobrater    |    07 Feb 2009   •   00:00

80 de icoane pe lemn din secolul al XVIII-lea aflate în patrimoniul muzeului din Blaj, aflate în diferite stadii de degradare, vor fi recondiţionate.



Unele au fost deja recondiţionate în cursul anului trecut, printre acestea numărându-se două icoane împărăteşti, patru icoane prasnicar (Naşterea Maicii Domnului, Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, Schimbarea la Faţă şi Coborârea lui Isus din Iad), precum şi opt icoane ale proorocilor Aron, Moise, Sofronie, Zaharia, Eremia, Ghedeon, Isaia şi Avacum. Cea mai valoroasă icoană reprezintă Adormirea Maicii Domnului şi a fost realizată de Iacov Zugravul, reprezentant al Şcolii de la Feisa.

Consiliul Local Blaj a aprobat alocarea sumei de 3.000 de lei pentru recondiţionarea ultimului lot de icoane pe lemn. Operaţiunea de curăţare şi tratare împotriva insectelor xilofage a fost efectuată de specialişti de la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, care au tras semnalul de alarmă privind starea de degradare a icoanelor realizate în timpul episcopului Ion Inocenţiu Micu Klein.

×
Subiecte în articol: zoom art