Scrâşnitul din dinţi, rosul unghiilor, consumul seminţelor de dovleac sau de floarea-soarelui prăjite, sforăitul altuia... dar câte nu ne enervează? Sunt sunete care fac parte din viaţă, dar pe care nu le suportăm. V-aţi făcut vreodată un top personal al celor mai enervante?
Ei bine, un grup de cercetători britanici n-a avut ce face şi s-a ocupat de asta. Da, celebrii cercetători britanici, care descoperă tot felul de bizarerii. Ei s-au gândit să întocmească un top al celor mai enervante sunete.
Şi au situat pe primul loc în ineditul clasament sunetul produs de un cuţit care zgârie sticla.
Studiul, realizat de un grup de cercetători de la Universitatea Newcastle, a fost posibil datorită colaborării cu 13 voluntari, care au fost de acord să asculte o serie de 74 de sunete, în timp ce activitatea cerebrală le era măsurată de un aparat de specialitate. În urma experimentului a rezultat că acesta ar fi cel mai deranjant zgomot pentru creierul uman - sunetul produs de frecarea unui cuţit de o sticlă.
Pe locul al doilea, ca grad de iritare, s-a situat sunetul produs de o furculiţă frecată de o sticlă. În caz că mai rezistaţi, probabil că nu veţi fi surprinşi să aflaţi că podiumul este completat de un sunet familiar din şcoală, cel al cretei care zgârie tabla. Acum nu băgăm mâna în foc pentru acurateţea măsurătorilor. S-ar putea ca sunetul cretei să fie influenţat şi de alţi factori perturbatori ai vieţii: nepregătirea temei, de exemplu!
Măsurătorile efectuate au arătat că sunentele neplăcute provoacă un răspuns mult mai puternic din partea creierului, deoarece activează amigdala, o zonă separată creierului care procesează emoţiile, sunetele normale fiind de obicei procesate în cortexul auditiv, susţin cercetătorii cu pricina. Autorii studiului au confirmat că sunetele cu frecvenţe cuprinse între 2 şi 5 mii de Hertzi sunt cel mai greu de suportat de către om, şi iau acum în considerare legătura dintre aceste sunete neplăcute şi apariţia migrenelor.