x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Câinii au concurenţă serioasă din partea lupilor în jocurile de tip aport

Câinii au concurenţă serioasă din partea lupilor în jocurile de tip aport

16 Ian 2020   •   22:10
Câinii au concurenţă serioasă din partea lupilor în jocurile de tip aport

Câinii nu sunt singurii cărora le plac jocurile de tip aport - puii de lup au instincte naturale pentru această activitate, conform unui studiu citat joi de Press Association.

În cazul unora dintre câini este nevoie de săptămâni întregi pentru perfecţionarea tehnicii de aport, însă puii de lup se pare că se descurcă mult mai bine, potrivit unei cercetări recente.

Studiul sugerează că abilitatea de a interpreta semnalele umane care îi permit celui mai bun prieten al omului să alerge după o minge aruncată şi să o aducă înapoi este prezentă şi la lupi.

Oamenii de ştiinţă au ajuns la această concluzie în mod neaşteptat, în timp ce testau treisprezece pui de lup din diverse familii pentru a evalua diverse tipuri de comportamente.

În timpul unei serii de teste, puii de lup cu vârste între trei şi opt luni au prezentat un interes spontan pentru o minge aruncată, pe care au adus-o înapoi unei persoane străine când au fost încurajaţi în acest sens.

Cercetătorii au declarat că această descoperire i-a luat prin surprindere deoarece se credea că abilităţile cognitive necesare pentru înţelegerea semnalelor date de un om, precum cele folosite într-un joc tip aport, s-au dezvoltat la câini doar după ce aceştia au fost domesticiţi, cu cel puţin 15.000 de ani în urmă.

''Când am văzut primul pui de lup aducând înapoi mingea efectiv mi s-a făcut pielea de găină'', a povestit Christina Hansen Wheat de la Universitatea din Stockholm. ''A fost atât de neaşteptat'', a spus ea, adăugând că şi-a dat seama ''imediat'' că prezenţa unui astfel de comportament la lupi ''ar fi putut constitui un potenţial obiectiv pentru presiunile selective timpurii exercitate în timpul domesticirii câinilor''.

Cercetătoarea şi echipa sa cresc pui de lup şi de câine începând de la vârsta de zece zile pe care îi analizează în cadrul a diverse teste pentru a înţelege modul în care domesticirea afectează comportamentul.

''A fost foarte surprinzător că am avut lupi care chiar au adus înapoi mingea. Nu mă aşteptam la aşa ceva. Cred că niciunul dintre noi nu se aştepta. A fost cu atât mai surprinzător faptul că lupii au adus mingea unei persoane pe care nu o mai întâlniseră'', a adăugat Hansen Wheat.

Studiul a fost publicat în jurnalul ştiinţific „iScience”.

AGERPRES

×