
Cancerul de colon la tineri: o realitate tot mai frecventă
„Nu mai putem considera vârsta un factor de protecție împotriva cancerului colorectal. Diagnosticele în rândul tinerilor sub 50 de ani au crescut semnificativ”, avertizează Dr. Isacco Montroni, medic oncolog și director al Unității de Chirurgie Colorectală de la Institutul Național de Tumori din Milano.
În Italia, statisticile arată aproximativ 50.000 de cazuri noi anual, iar tinerii reprezintă deja în jur de 15% din totalul pacienților, o creștere evidentă față de ultimele două decenii.
Simptomele cancerului de colon: ce trebuie să te alarmeze
Primul semn, adesea trecut cu vederea, este sângerarea rectală. Deși adesea atribuită hemoroizilor, medicii avertizează că acesta poate fi un simptom al unei afecțiuni grave, inclusiv la persoane tinere.
Alte simptome importante includ:
-
modificări ale tranzitului intestinal (constipație alternând cu diaree),
-
prezența mucusului în scaun,
-
dureri abdominale,
Citește pe Antena3.roThe Times: Steve Witkoff i-a spus lui Putin că "este bătut în cuie" ca Rusia să ia Crimeea şi 20% din Ucraina -
scădere inexplicabilă în greutate,
-
stare generală de oboseală.
Prezența simultană a două sau mai multe simptome ar trebui să conducă imediat la o colonoscopie și investigații suplimentare.
Factorii de risc: stilul de viață și dieta necorespunzătoare
Alimentația dezechilibrată și lipsa unei diete mediteraneene sunt factori care favorizează apariția polipilor intestinali, mai ales la pacienții cu predispoziții genetice, precum polipoza familială. De asemenea, fumatul este un factor de risc major pentru apariția cancerului de colon.
Noutăți în diagnostic: testele de sânge și markerii genetici
O inovație importantă este proiectul BioLynch, condus de Dr. Marco Vitellaro, care vizează identificarea biomarkerilor din sânge pentru diagnosticarea timpurie a cancerului de colon, mai ales la persoanele cu sindrom Lynch – o condiție genetică ce predispune la această formă de cancer.
Radioterapia – tratament cheie în cancerul rectal
Potrivit Dr. Michele Fiore, membru A.I.R.O., radioterapia joacă un rol esențial în tratarea cancerului rectal, fie ca tratament preoperator (neoadjuvant), fie în cadrul strategiei Total Neoadjuvant Therapy (TNT), care combină radioterapia cu chimioterapia.
Studiile arată că această abordare crește rata de supraviețuire globală și, în unele cazuri, poate duce la un răspuns tumoral complet, oferind pacienților posibilitatea de a evita intervenții chirurgicale radicale și de a opta pentru o strategie de supraveghere activă (watch and wait).