x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Inteligența artificială detectează cancerul pancreatic cu 18 luni înainte de diagnostic

Inteligența artificială detectează cancerul pancreatic cu 18 luni înainte de diagnostic

de Redacția Jurnalul    |    03 Feb 2024   •   13:00
Inteligența artificială detectează cancerul pancreatic cu 18 luni înainte de diagnostic
Sursa foto: Hepta

Un model de inteligență artificială detectează pacienții cu risc ridicat de cancer pancreatic cu 18 luni înainte de diagnostic. Noua abordare a detectat de 3,5 ori mai multe cazuri decât ar fi găsit ghidurile actuale de screening.

Cercetătorii de la Centrul Medical Beth Israel Deaconess (BIDMC), afiliat la Harvard, în colaborare cu colegii lor de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, au construit și validat un model de predicție a riscului pentru a ajuta medicii să identifice pacienții care prezintă un risc ridicat de a dezvolta cancer pancreatic.

Modelul, o rețea neuronală antrenată pe date de-identificate din dosarele electronice de sănătate din 55 de organizații de sănătate din SUA, a semnalat pacienții ca fiind la risc de a dezvolta cancer pancreatic cu până la 18 luni înainte de diagnostic, la pacienții cu vârsta de 40 de ani sau peste, și a depistat de 3,5 ori mai multe cazuri decât ar fi făcut-o orientările actuale de screening dacă ar fi fost aplicate aceluiași grup.

Concluziile lor apar în eBioMedicine, parte a Lancet Discovery Science.

"Cele mai multe cazuri de cancer pancreatic nu sunt depistate decât atunci când sunt deja avansate și nu mai pot fi vindecate", a declarat Limor Appelbaum, cercetător la BIDMC.

Modelul, numit PrismNN, a fost instruit pe un set de date masiv de peste 1,5 milioane de fișe medicale electronice. Analizând date demografice, vizite la medic, diagnostice, analize de laborator și alte informații, PrismNN poate identifica pacienții cu risc crescut cu o precizie de 3,5 ori mai mare decât screening-ul actual.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×