Capsula Soyuz, care a decolat marti dimineata de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, s-a cuplat la Statia Spatiala Internationala, anunta NASA.
La bord se afla trei astronauti, doi rusi si un american. Rusii Ghenadi Padalka si Serghei Revine si americanul Joseph Acaba se vor alatura astfel comandantului Oleg Kononenko si inginerilor de zbor Don Pettit si Andre Kuipers, care se afla pe deja SSI.
Acestia urmeaza sa se intoarca acasa pe 1 iulie, in timp ce astronautii nou-veniti vor ramane pe Statia Spatiala Internationala timp de patru luni, potrivit oficialilor NASA.
Lansarea acestei capsule Soyuz a fost amanata timp de o luna si jumatate, dupa descoperirea unei fisuri intr-unul din peretii vehiculului spatial prevazut initial pentru aceasta misiune, la care s-a renuntat apoi din motive de securitate.
Rusia a cunoscut o serie de esecuri in sectorul spatial in ultimii ani, care au cauzat pierderea mai multor sateliti, dar si distrugerea unui vehicul de tip cargo care urma sa aprovizioneze ISS.
Dupa ultimul zbor al unei navete spatiale americane, in iulie 2011, NASA depinde de capsulele rusesti Soyuz pentru a-si trimite astonautii la bordul ISS, pana la crearea unui nou vehicul spatial american, prevazut sa fie lansat cel mai devreme in anul 2015.
ISS este un proiect spatial in valoare de 100 de miliarde de dolari, finantat in principal de Statele Unite ale Americii si la realizarea caruia participa 16 tari. Statia este ocupata in permanenta, din noiembrie 2000, de echipaje comune.
ISS se afla pe orbita terestra la o altitudine de 350 de kilometri, efectuand o rotatie completa in jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigand cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ ora. Cantarind peste 408 tone, ISS ofera un spatiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.