x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Castraveţi de mare autodidacţi

Castraveţi de mare autodidacţi

01 Noi 2007   •   00:00

Castraveţii de mare au abilitatea de a-şi regenera organele, scrie revista Science Daily. Holothuria glaberrima foloseşte, in cazul regenerării organelor, un procedeu similar cu cel de vindecare a rănilor.

Castraveţii de mare au abilitatea de a-şi regenera organele, scrie revista Science Daily. Holothuria glaberrima foloseşte, in cazul regenerării organelor, un procedeu similar cu cel de vindecare a rănilor. "Mulţi oameni, inclusiv oamenii de ştiinţă, consideră castraveţii de mare şi alte echinoderme, precum stelele de mare, organisme bizare şi excepţionale datorită abilităţilor acestora de a-şi regenera părţi ale corpului, dar ele folosesc mecanisme «obişnuite» de regenerare asemănătoare celor de vindecare a rănilor", a spus José García-Arrarás, profesor la Universitatea din Puerto Rico. Mai multe exemplare de castraveţi de mare au fost observate timp de patru săptămăni, concluzia fiind că aceştia se vindecă foarte repede după ce au "primit" tăieturi.

Cintezele stresate

Un studiu efectuat de o echipă de cercetători de la Universitatea din Exeter, Marea Britanie, arată că cintezele sunt mult mai curajoase şi işi asumă riscuri mai mari, in medii noi, atunci cănd se află in condiţii de stres, relatează Science Daily. Păsărilor li s-au administrat cantităţi diferite de corticosteron, hormon menit să crească nivelul stresului, apoi le-a fost studiat comportamentul, intr-un mediu nou, cu noi surse de hrană, in trei stări diferite: relaxat, normal şi foarte agitat. "Corticosteronul provoacă agitaţia, de aceea incurajează pasărea să adopte tactici de supravieţuire cum ar fi căutarea hranei", a declarat dr. Thais Martin, de la Universitatea Exeter. Păsările s-au apropiat mult mai repede de sursele de hrană şi au terminat de măncat mult inaintea celor relaxate.

Ardeiul campion

Cel mai iute ardei, descoperit de cercetătorii de la Universitatea New Mexico, SUA, a intrat in Cartea Recordurilor deoarece a depăşit ardeiul "campion" anterior, Red Savina. Bhut Jolokia este o specie de ardei din regiunea Assam, India, de două ori mai iute decăt Red Savina, atingănd un milion de unităţi pe scara Scoville de măsurare a iuţelii ardeilor (SHU’s), relatează LiveScience.

×
Subiecte în articol: natura