x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Cercetătorii au descoperit cel mai mare VIRUS de pe Pământ: "Este de origine EXTRATERESTRĂ, cel mai probabil de pe Marte!"

Cercetătorii au descoperit cel mai mare VIRUS de pe Pământ: "Este de origine EXTRATERESTRĂ, cel mai probabil de pe Marte!"

19 Iul 2013   •   15:23
Cercetătorii au descoperit cel mai mare VIRUS de pe Pământ: "Este de origine EXTRATERESTRĂ, cel mai probabil de pe Marte!"

Oamenii de ştiinţă au descoperit un nou virus, despre care se crede că este cel mai mare de pe Pământ. Virusul, denumit Pandoravirus, are o mărime de un micrometru, ceea ce înseamnă că este de 10 ori mai mare decăt virusurile de pe Terra, relatează Daily Mail. Deocamdată a fost identificat numai pe coasta chiliană şi într-un lac din Australia, iar oamenii de ştiinţă bănuiesc că provine dintr-un tip celular care nu mai există.

Cercetătorii francezi cred că este de origine extraterestră deoarece doar 6% din genele sale se aseamănă cu genele terestre, iar codul genetic este de două ori mai mare decât al Megavirusului, cel mai mare virus descoperit pe Terra, până la această oră.

Virusul gigant se găseşte doar în mediul acvatic şi se pare că nu prezintă un pericol pentru oameni.

Studiind genomul pandoravirusurilor, oamenii de ştiinţă au mai avut câteva suprize. Peste 93% dintre genele lor nu seamănă cu nimic altceva cunoscut până acum, ceea ce face ca originea acestor virusuri să fie un mister. Analiza genomului sugerează că pandoravirusurile nu sunt înrudite cu nicio altă familie de virusuri cunoscută. Aceste virusuri au peste 2000 de gene care codifică sinteza unor proteine şi enzime cu funcţii necunoscute.

Elucidarea funcţiilor lor biochimice ar putea fi de mare interes pentru biotehnologie şi aplicaţii biomedicale; de aceea, cercetătorii intenţionează să propună un proiect amplu de studiere a genomului pandoravirusurilor.

Faptul că pandoravirusurile sunt total diferite de orice altă familie de virusuri cunoscută sugerează că ar mai putea exsta şi alte familii de virusuri gigantice încă nedescoperite şi arată cât de incompletă este cunoaşterea noastră în ceea ce priveşte diversitatea de microorganisme a planetei. Noile descoperiri s-ar putea dovedi revoluţionare şi ar putea schimba profund ceea ce credem la ora actuală despre originea şi evoluţia vieţii.

Mai multe amanunte pe www.3dots.ro

×