x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Cele mai importante legi ale lui Newton, ale mişcării şi gravitaţiei, la liber, pe internet

Cele mai importante legi ale lui Newton, ale mişcării şi gravitaţiei, la liber, pe internet

13 Dec 2011   •   13:21
Cele mai importante legi ale lui Newton, ale mişcării şi gravitaţiei, la liber, pe internet

Manuscrisul original in care Isaac Newton explica legile care guverneaza miscarea si gravitatia, considerate unele dintre cele mai mari descoperiri stiintifice din toate timpurile, a fost postat, alaturi de alte lucrari ale renumitului savant, pe un site lansat de Universitatea Cambridge.

Potrivit Daily Mail, Universitatea Cambridge a postat peste 4.000 de pagini extrase din cele mai importante lucrari ale savantului Isaac Newton pe site-ul unei biblioteci digitale. Printre documentele postate online se afla si copia volumului "Philosophiae Naturalis Principia Mathematica" scris de Isaac Newton, dar si multe alte note ale savantului, scrise de mana, care au surprins momentul in care unele dintre cele mai renumite teorii ale acestuia au prins viata.

Publicat pentru prima data in iulie 1687, volumul "Philosophiae Naturalis Principia Mathematica" contine nu doar legile care guverneaza miscarea obiectelor, ci si legile gravitatiei universale, formulate de Newton. Aceasta carte este considerata drept una dintre cele mai semnificative lucrari din istoria stiintei.

In viitorul apropiat, site-ul bibliotecii digitale va posta mii de alte pagini, ceea ce inseamna ca aproape intreaga colectie de lucrari ale lui Newton va fi disponibila spre consultare si descarcare de pe internet.

Lucrarile pentru lansarea Bibliotecii Digitale Cambridge au inceput in vara anului 2010 cu fotografierea colectiei de insemnari ale lui Isaac Newton.

Pana la 200 de pagini au fost fotografiate in fiecare zi, insa specialistii au fost nevoiti sa efectueze operatiuni importante de conservare si restaurare in cazul mai multor manuscrise si carnete de insemnari, inainte ca intreaga colectie sa poata fi digitalizata. Responsabilii acestui proiect au anuntat ca vor publica si operele unor alti savanti de renume, precum Charles Darwin si Ernest Rutherford.

Digitalizarea insemnarilor lui Isaac Newton a fost posibila gratie unei donatii de 1,5 milioane de lire sterline facuta de Polonsky Foundation, o organizatie care sprijina educatia si artele.

×