Doar o forta supranaturala ar fi putut crea imaginea de pe giulgiul din Torino, pe care multi il considera a fi chiar panza de in cu care a fost infasurat Iisus dupa ce a fost crucificat. Pentru ca, cel putin in acest moment, stiinta nu poate explica si nici replica in totalitate modul in care s-a format.
Oamenii de stiinta italieni de la ENEA (Agentia nationala pentru noi tehnologii, energie si dezvoltarea economica) au prezentat rezultatele unei cercetari care contrazice alte studii realizate pana acum, conform carora giulgiul are o vechime de cel mult 800 de ani si ca imaginea imprimata pe panza ar fi opera unor falsificatori din perioada medievala. Dupa ce au incercat timp de cinci ani sa reproduca formele existente pe panza, cercetatorii italieni au reusit sa obtina o imagine cat de cat similara celei de pe giulgiu. Numai ca singura modalitate prin care s-a putut executa replica a fost cu ajutorul unor lasere cu ultraviolete de mare intensitate. Cercetatorii de la ENEA sustin ca ar fi fost mult peste puterile si, mai ales, peste dotarile tehnice din perioada medievala, realizarea formelor si culorilor care se vad pe giulgiu.
'Rezultatele au aratat ca o scurta si intensa radiatie UV directionala poate colora o panza de in in asa fel incat sa reproduca o buna parte din caracteristicile specifice imaginii corpului de pe giulgiul din Torino', au declarat reprezentantii ENEA. 'Acest grad de putere nu putea fi reprodus de nici o sursa normala de radiatii UV existenta la acea perioada', au mai aratat cercetatorii, citati de La Stampa. 'Imaginea dubla a unui om flagelat si crucificat, vizibila pe panza de in, prezinta numeroase caracteristici fizice si chimice atat de specifice, incat fac imposibila astazi obtinerea in laborator a unei coloraturi identice in toate aspectele sale. Aceasta incapacitate de a replica si deci falsifica imaginea de pe giulgiu ne impiedica sa formulam o ipoteza credibila in ceea ce priveste mecanismul de formare a amprentei. De fapt, stiinta este deocamdata incapabila sa explice cum s-a format imaginea de pe giulgiu', se arata in raportul ENEA.
Luigi Garlaschelli, profesor in chimie la Universitatea din Pavia, a declarat pentru The Independent: 'Implicatiile sunt ca imaginea a fost formata de o radiatie UV atat de intensa, incat n-ar fi putut sa fie decat... supranaturala'.