Abordând o nouă tactică în lupta anticancer, Michael King, cercetător la Universitatea Cornell a dezvoltat un mic dispozitiv implantabil şi capabil să ucidă celulele canceroase înainte ca acestea să se răspândească în organism.
Dana Zotta
În cercetarea echipei coordonate de King se arată că două proteine natural existente în corpul uman pot lucra împreună să atragă şi să omoare 30% dintre celulele tumorale din fluxul sangvin fără să afecteze celulele sănătoase. Dispozitivul conceput de el are forma unui tub căptuşit cu proteine care ar putea fi implantate într-un vas de sânge periferic pentru a filtra şi distruge celule canceroase circulante. Pentru a captura celulele tumorale, King a utilizat molecule de selectină (proteine care se deplasează la nivelul suprafeţei vaselor de sânge ca răspuns la o infecţie sau la o leziune). Aceste molecule recrutează leucocite (globule albe), care creează un răspuns inflamator, dar care, de asemenea, atrag celule canceroase, mimând procesul de adeziune şi de rostogolire. Odată ataşate de selectină pe suprafaţa microtubului, celulele canceroase au fost expuse unei proteine numite TRAIL (Tumor Necrosis Factor Related Apoptosis-Inducing Ligand), care se leagă de doi aşa-numiţi "receptori mortali" de pe suprafaţa celulelor canceroase, punând în mişcare un proces care duce la autodistrugerea acestor celule. Celulele sunt apoi eliberate în fluxul de sânge, unde vor muri, dispozitivul rămânând liber pentru alte celule.
Teste pe oameni. În opinia profesorului King, un sistem în care celulele tumorale "se rostogolesc" peste moleculele-ţintă este de patru ori mai eficient decât o abordare statică, în care celulele şi proteinele aderă într-un singur punct. "Când va fi testat pe oameni, dispozitivul va arăta în mare parte ca un şunt arteriovenos, cu o manta de proteine", spune King despre noua sa abordare a luptei anticancer.
Citește pe Antena3.ro