x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Cercetătorii au descoperit cum se formează cuvintele în creier.

Cercetătorii au descoperit cum se formează cuvintele în creier.

de Marina Constantinoiu    |    30 Mai 2011   •   10:40

Oamenii de stiinta au descoperit o modalitate de observare a felului in care cuvintele se formeaza in creier, o descoperire vitala pentru a le permite in viitor persoanelor cu dizabilitati grave sa vorbeasca, conform cotidianului britanic Daily Mail, citat de Agerpres.

Folosind electrozi, o echipa de oameni de stiinta de la Centrul pentru Inovatie in Neurologie de la Universitatea Washington, a descoperit zona din creier ce este implicata in generarea celor aproximativ 40 de sunete ce formeaza limba engleza. Apoi, ei au descoperit ca fiecare dintre aceste sunete are un semnal declansator propriu, fapt ce ar putea permite in viitor crearea unui program de calculator capabil sa citeasca la propriu, gandurile oamenilor.

Echipa de cercetatori americani, coordonata de Eric Leuthardt, a studiat patru persoane grav bolnave de epilepsie. In cadrul experimentului, fiecare dintre pacienti a avut cate 64 de electrozi implantati in creier. Obiectivul acestui studiu era de a identifica cu precizie care sunt cauzele epilepsiei.

Subiectii studiului au fost rugati sa repete patru sunete distincte: "oo', "ah', "eh' si "ee', iar cercetatorii au monitorizat regiunile Wenicke si Broca ale creierului pentru identificarea semnalelor legate de formarea cuvintelor. Ei au putut identifica semnale electrice diferite, corespunzatoare pentru formarea fiecaruia dintre aceste patru sunete.
Desi in cadrul experimentului a fost vorba doar de testarea unor sunete simple, aceasi metoda poate fi extinsa la studierea cuvintelor.

"Acest studiu demonstreaza ca totusi creierul nu este acea cutie neagra, imposibil de citit, asa cum am crezut vreme de generatii. Nu pot spune ca sunt in stare sa citesc gandurile cuiva, dar am obtinut dovada ca asa ceva va fi posibil in viitor', a explicat Eric Leuthardt. Descoperirea ar mai putea face ca, in timp, sa se gaseasca o tehnologie care sa fie capabila sa citeasca gandurile fara sa fie nevoie de interventie chirurgicala si chiar sa se ajunga la forme de comunicare doar cu ajutorul gandurilor.
Rezultatele studiului au fost date publicitatii in Journal of Neural Engineering.

×
Subiecte în articol: studiu cuvinte creier gânduri