x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă CERN: Atomi de antimaterie, captaţi 16 minute.

CERN: Atomi de antimaterie, captaţi 16 minute.

de Marina Constantinoiu    |    06 Iun 2011   •   11:27

Atomi de antimaterie, de antihidrogen, au fost captati timp de peste 16 minute, in cadrul unui experiment realizat la Centre Européen de Recherches Nucléaires (CERN) din Geneva, care va facilita studierea de catre specialisti a antimateriei, se afirma intr-un studiu publicat duminica, relateaza AFP.

"Putem sa tinem captivi atomi de antihidrogen timp de 1.000 de secunde", un timp "suficient de lung pentru a incepe sa ii studiem", a declarat Jeffrey Hangst de la Universitatea Aarhus din Danemarca, in numele participantilor la experimentul ALPHA desfasurat in cadrul CERN. O materie "oglinda" a celei pe care o cunoastem, antimateria ramane dificil de observat, deoarece toti atomii de antimaterie se anihileaza la contactul cu materia, producand o cantitate uriasa de energie.

Un atom de hidrogen este alcatuit dintr-un proton cu o sarcina electrica pozitiva si un electron negativ. Un atom de antihidrogen este alcatuit dintr-un proton negativ (antiproton) si un electron pozitiv (pozitron). Potrivit teoriilor actuale, materia si antimateria ar fi fost create in cantitati egale, in primele momente de dupa Big Bang, insa pe planeta noastra au ramas doar particulele de materie.

Unde a disparut antimateria? Aceasta intrebare ii preocupa pe fizicieni, care doresc sa analizeze proprietatile antimateriei, ce a fost creata in acceleratoarele de particule.

Primii atomi de antihidrogen au fost produsi la CERN inca din 1995. Insa ei au fost anihilati aproape instantaneu, la contactul cu materia. Cercetatorii din programul ALPHA din cadrul CERN au facut recent un nou pas inainte in aceasta directie, punand la punct un nou tip de captator magnetic, in care 38 de atomi de antihidrogen au ramas in stare libera, timp de 0,17 secunde. Durata de izolare a lor a putut fi dusa ulterior pana la 1.000 de secunde, potrivit unui studiu publicat, duminica, online, pe site-ul revistei Nature Physics.

Potrivit comunicatului emis de CERN, 309 atomi de antihidrogen au putut fi captati pentru un timp suficient de lung pentru a putea "incepe sa le fie studiate proprietatile in detaliu".

×
Subiecte în articol: cern antihidrogen atomi antimaterie