x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă China: Arheologii au descoperit scheletele unor ''giganţi'' asemănători lui Confucius, din urmă cu 5.000 de ani

China: Arheologii au descoperit scheletele unor ''giganţi'' asemănători lui Confucius, din urmă cu 5.000 de ani

03 Iul 2017   •   18:12
China: Arheologii au descoperit scheletele unor ''giganţi'' asemănători lui Confucius, din urmă cu 5.000 de ani
Sursa foto: Confucius

Arheologii au descoperit că unii oameni care au trăit în urmă cu cinci milenii în China erau neobişnuit de înalţi, informează luni Xinhua. 

Măsurătorile efectuate asupra unor oase găsite în morminte străvechi din provincia Shandong demonstrează că cel puţin unul dintre bărbaţii îngropaţi în acest loc avea o înălţime de 1,9 metri, iar alţii ajungeau la 1,8 şi chiar mai mult. 

Estimările ''se bazează pe structura osoasă'', a declarat Fang Hui, director al Şcolii de istorie şi cultură din cadrul Universităţii Shandong. ''Dacă ar fi fost în viaţă, înălţimea lui cu certitudine ar fi depăşit 1,9 metri'', a precizat acesta. 

Din 2016, archeologii au excavat ruinele a 104 de locuinţe, 205 de morminte şi 20 de situri în care erau practicate sacrificii, din aşezarea Jiaojia aflată în Jinan, capitala provinciei Shandong. 

Relicvele aparţin culturii Longshan, o civilizaţie neolitică străveche din zona de mijloc şi de jos a Fluviului Galben, denumită după numele Muntelui Longshan din Zhangqiu. 

''Deveniţi deja agricultori la acea vreme, oamenii aveau o alimentaţie diversificată şi bogată şi ca urmare aspectul lor fizic s-a schimbat'', a spus Fang. 

Meiul era principala cereală consumată, iar locuitorii creşteau porci - mai multe oase şi dinţi aparţinând acestor animale au fost găsite în unele dintre morminte. 

Potrivit descoperirilor, bărbaţii cei mai înalţi au fost găsiţi în morminte de dimensiuni mai mari, posibil deoarece aceste persoane aveau un statut mai important şi aveau acces la o hrană de calitate superioară. 

Localnicii din Shandong cred că înălţimea reprezintă una dintre caracteristicile lor definitorii. Confucius (551-479 î.Hr.) s-a născut în această regiune şi despre el se spune că avea circa 1,9 metri înălţime. 

Statisticile oficiale susţin această teorie. În 2015, înălţimea medie a bărbaţilor cu vârsta de 18 ani din Shandong era de 1,753 metri, superioară mediei naţionale de 1,72 metri. 

Ruinele caselor dispuse în şiruri indică faptul că oamenii care au trăit în ele duceau o viaţă confortabilă, ei având dormitoare separate şi bucătării, au relevat săpăturile. 

De asemenea, au fost descoperite mai multe obiecte colorate din ceramică dar şi din jad. 

Despre această zonă se crede că a fost, în urmă cu 5.000 de ani, un important centru politic, economic şi cultural în nordul Shandong. 

Ruinele din Jiaojia contribuie la umplerea unui vid cultural din urmă cu 4.500 - 5.000 de ani din zonele joase ale Fluviului Galben, a declarat Wang Yongbo din cadrul Institutului Provincial de Arheologie din Shandong. 

Situl din Jiaojia a fost extins de la 240.000 de metri pătraţi, cât a măsurat iniţial, la 1 kilometru pătrat. Până în prezent numai o suprafaţă de 2.000 de metri pătraţi a fost excavată, potrivit sursei citate. 

Oamenii de ştiinţă, în frunte cu Zhou Xiaobo, speră ca studii ulterioare să aducă mai multe informaţii pentru ''înţelegerea originii culturii din estul Chinei'', după cum a declarat Zhou Xiaobo, şefului adjunct al Biroului provincial pentru moştenirea culturală din provincia Shandong.

Sursa: www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: China giganti confucius