x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă China se pregăteşte să lanseze modulul staţiei spaţiale cu o rachetă gigantică

China se pregăteşte să lanseze modulul staţiei spaţiale cu o rachetă gigantică

24 Iul 2022   •   21:00
China se pregăteşte să lanseze modulul staţiei spaţiale cu o rachetă gigantică

China se pregătește să lanseze, duminică, modulul staţiei spaţiale cu o rachetă gigantică.

Va fi o reluare a două lansări anterioare ale aceleiaşi rachete, Long March 5B, care este una dintre cele mai mari rachete utilizate în prezent şi este proiectată să transporte pe orbită modulele masive ale staţiei spaţiale chineze Tiangong. Timp de aproximativ o săptămână după lansare, observatorii mondiali de resturi spaţiale vor urmări racheta.

Când racheta de 23 de tone va coborî, nimeni nu ştie unde vor ateriza resturile.

Şansa ca acesta să lovească pe cineva de pe Pământ este scăzută, dar semnificativ mai mare decât ceea ce mulţi experţi spaţiali consideră acceptabil, potrivit The New York Times.

Modulul staţiei spaţiale, care se numeşte Wentian, este programat să fie lansat duminică, în jurul orei 14.22, ora Beijingului, potrivit presei de stat, de pe insula Hainan din sudul Chinei.

Puternica rachetă a fost proiectată special pentru a lansa bucăţi din staţia spaţială chineză Tiangong. Cea mai recentă lansare va transporta Wentian, un modul de laborator care va extinde capacităţile de cercetare ştiinţifică ale staţiei. De asemenea, va adăuga încă trei spaţii pentru ca astronauţii să doarmă.

Până în luna aprilie a acestui an, China a finalizat în total şase misiuni pentru construcţia staţiei spaţiale. Trei echipaje de astronauţi au locuit la bordul staţiei, inclusiv trioul care va primi modulul Wentian în această săptămână.

Finalizarea şi operarea staţiei spaţiale este descrisă în emisiunile media de stat ca fiind importantă pentru prestigiul naţional al Chinei.

„China nu face şi nu a făcut nimic din ceea ce SUA nu a făcut deja în spaţiu”, a declarat Joan Johnson-Freese, profesor la Colegiul de Război Naval al SUA şi fost preşedinte al departamentului de Afaceri de Securitate Naţională. „Dar ajunge la paritate tehnică, ceea ce reprezintă o mare îngrijorare pentru SUA”.

Ea a comparat programul spaţial chinezesc cu o ţestoasă în comparaţie cu iepurele american, „deşi ţestoasa a accelerat considerabil în ultimii ani”.

×
Subiecte în articol: China racheta statie spatiala