Chinezii provoacă norii să se golească de ploaie inaintea deschiderii oficiale a celui mai mare eveniment din istoria lor modernă - Jocurile Olimpice, care va avea loc anul viitor.
Chinezii provoacă norii să se golească de ploaie inaintea deschiderii oficiale a celui mai mare eveniment din istoria lor modernă - Jocurile Olimpice, care va avea loc anul viitor.
An de an, oamenii de ştiinţă chinezi lansează mii de proiectile spre cer pentru a stoarce norii de ploaie. Mai ales in nordul ţării, unde sunt cele mai secetoase regiuni. Există, la nivel naţional, un program extrem de ambiţios, in care participă intre 32.000 şi 35.000 de oameni din intreaga ţară, care, in schimbul unei sume de 100 de dolari pe lună, primesc acordul de folosire a unor lansatoare de rachete care utilizează ca ţintă norii de pe cer. Proiectilele sunt formate din mai multe bile ce conţin granule de iodură de argint (care au aspectul cristalelor de gheaţă), o substanţă care, in combinaţie cu diverşii compuşi din nori, opreşte declanşarea ploii sau a smogului.
Â
CER SENIN. Chinezii şi-au anunţat recent disponibilitatea de a folosi această tehnologie şi in timpul deschiderii oficiale a Jocurilor Olimpice de anul viitor. Desigur, dacă este cazul. Pentru ca ziua de 8 august 2008 să fie un succes pe toate planurile, oamenii de ştiinţă vor urmări traseul formaţiunilor noroase şi vor provoca ploaia, conform celor descrise mai sus, in zilele care preced marele eveniment. Pentru a goli norii de ploi. Autorităţile de la Beijing au investit deja o sumă impresionantă pentru achiziţionarea a cel puţin 12.000 de lansatoare de rachete şi peste 30 de avioane special modificate pentru a ţine sub control eventualele capricii ale naturii.
China are o tradiţie impresionantă in controlul climei. La mijlocul secolului trecut, oamenii de ştiinţă au inceput să dezvolte o serie de tehnologii pentru a oferi oamenilor sursele necesare de apă. Oraşele mari suferă nu numai de lipsa apei curente, dar şi de smogul inecăcios provenit de la industrie. Astfel că aceste oraşe au nevoie de ploaie pentru a dispera smogul dens.
ONG-urile, in luptă deschisă cu cianura
Greenpeace s-a alăturat iniţiativei a patru europarlamentari romăni - Horia Toma, Adina Valean, Tiberiu Barbuleţiu şi Daciana Sărbu - de a susţine Declaraţia 85/2007 contra utilizării cianurii in minerit, document depus recent la Parlamentul European. Europarlamentarii speră ca prin sprijinul ONG-urilor europene şi prin proiectul de lege din Parlamentul Romăniei să atragă atenţia asupra consecinţelor pe care le implică utilizarea cianurii in extracţiile miniere (spargerea barajelor şi deversarea apei cu cianuri peste baraje) şi să determine o luare de poziţie de către Comisia Europeană.
Vaporii de apă invadează Pămăntul
Un studiu publicat recent de revista Nature arată că umiditatea atmosferică se află in creştere continuă. Potrivit documentului, cantitatea medie de vapori de apă de la suprafaţa Pămăntului a crescut din cauza activităţii umane, influenţănd intensitatea şi repartiţia ploilor şi uraganelor. In perioada 1976-2004, cănd temperatura medie la suprafaţa Terrei a crescut cu 0,49°C, cantitatea de vapori de apă din atmosferă a sporit cu 2,2%. Pănă in 2100, această cantitate ar putea creşte cu 10%. Vaporii contribuie la efectul de seră, fenomen natural care reţine o parte din căldura care ne parvine de la Soare. Fără acest efect de seră, temperatura medie la suprafaţa Pămăntului ar fi de -18°.