x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Cimpanzei "poliţişti"

Cimpanzei "poliţişti"

de Radu Popa    |    15 Mar 2012   •   21:00
Cimpanzei "poliţişti"

Cimpanzeii sunt interesati de coeziunea sociala si aplica diverse strategii pentru mentinerea stabilitatii grupului din care fac parte.

PACIFISM. Antropologii au constatat ca, de obicei, unii cimpanzei mediaza conflictele aparute intre ceilalti membri ai grupului. Specialistii sustin ca antropoidele in cauza nu actioneaza in interes propriu, ci cu un obiectiv precis: mentinerea pacii in interiorul grupului. Atitudinea impartiala adoptata de ei in cazul izbunirii unui conflict, numita de cercetatori "munca de politist", poate fi socotita ca o forma primara de evolutionism ce a precedat aparitia moralitatii in cazul fiintelor umane. Conflictele sunt inevitabile in interiorul grupurilor alcatuite din indivizii ce traiesc in comun. Nu fac exceptie de la aceasta regula nici "rudele apropiate ale oamenilor", cimpanzeii. Astfel incat gestionarea conflictelor e vitala pentru mentinerea coeziunii intre membrii unui grup. In cazul cimpanzeilor, exista anumiti indivizi a caror sarcina este pastrarea linistii si ordinii in cadrul comunitatii. Ei actioneaza ca niste adevarati politisti, avand rolul de a interveni ca o a treia parte intr-un conflict si de a adopta o atitudine total impartiala fata de "beligeranti".

IMPLICARE. Primatologii Universitatii din Zürich au stabilit, in urma unui recent studiu, ca, in grupurile de cimpanzei, unii indivizi intervin pentru aplanarea unor conficte, dovedind o perfecta impartialitate. Cu cat numarul partilor implicate intr-un conflict creste, cu atat "politistii" isi asuma mai multe responsabilitati si intreprind mai multe actiuni pentru restabilirea linistii si ordinii. Dorinta "politistilor" de a interveni impartial in "arbitrarea" unui conflict se intensifica daca numarul partici­pantilor creste si securitatea grupului este mai periclitata. Oamenii de stiinta au anali­zat si comparat comportamentul membrilor a patru grupuri diferite de cimpanzei, aflate la Gradina Zoologica Walter din Gossau. Specialistii au studiat un grup de cimpanzei in cadrul caruia au fost introduse o serie de femele straine, iar "functiile" masculilor au fost redistribuite. Stabilitatea relatiilor dintre membrii grupului a inceput sa "scartaie". Potrivit ceretatoarei Claudia Rudolf von Rohr, conducatoarea studiului, un proces asema­nator se petrece si cu animalele care traiesc in salbaticie. Savanta a mentionat ca, in cazul oamenilor, interesul pentru functio­narea normala a societatii este puternic dezvoltat, avand radacini adanci in primele etape ale procesului evolutionist.

ARBITRAJ "CORECT". Nu toti cimpanzeii din cadrul unui grup isi pot asuma rolul de "politisti". Doar masculii sau, mai rar, femelele care se bucura de un mare respect din partea celorlalti membri ai comunitatii pot deveni "arbitri impartiali" si interveni in medierea unui conflict. La fel ca si in cazul vietii sociale a oamenilor, exista "autoritati" si in grupurile de cimpanzei. Interesul in functionarea normala a societatii este puternic dezvoltat in cazul oamenilor, acesta stand la baza formarii moralitatii, proces initiat in etapele timpurii ale procesul evolutionist. Un fenomen asemanator poate fi intanit si in cazul "celor mai apropiate rude ale oamenilor", cimpanzeii.

×
Subiecte în articol: cimpanzeu