Participanţii la un studiu-pilot au constatat că sunt mai puţin stresaţi cănd mănăncă ciocolată amăruie care conţine multă cacao, decăt atunci cănd consumă ciocolată cu lapte, care conţine mai puţină cacao.
Participanţii la un studiu-pilot au constatat că sunt mai puţin stresaţi cănd mănăncă ciocolată amăruie care conţine multă cacao, decăt atunci cănd consumă ciocolată cu lapte, care conţine mai puţină cacao. Cercetătorii Facultăţii de Medicină "Hull York" au constatat că ciocolata amăruie poate influenţa concentraţia hormonului serotonină la nivel cerebral. Totuşi, specialiştii recomandă amatorilor de ciocolată amăruie să consume cu moderaţie alimentul respectiv. Sindromul Oboselii Cronice (SOC) e o afecţiune ce se poate manifesta prin apariţia mai multor simptome, dar, in special, a unei oboseli musculare profunde.
Şeful studiului, profesorul Steve Atkin, specialist in endocrinologie, a declarat că ideea realizării proiectului i-a fost sugerată de un pacient, care i-a mărturisit că s-a simţit mai bine după ce a renunţat la ciocolata cu lapte, consumată de obicei, in favoarea celei amăruie cu o concentraţie crescută de cacao. Atkin a decis să vadă dacă şi alţi subiecţi reacţionau asemănător şi a oferit zilnic, timp de două luni, unui grup de 10 persoane, o doză zilnică de 45 g de ciocolată amăruie şi ciocolată cu lapte acoperită cu cacao, astfel incăt să pară amăruie. Cei care au consumat ciocolată amăruie au declarat că se simţeau mai puţin obosiţi cănd măncau produsul respectiv decăt după ce au incetat să-l mai consume.
POLIFENOLI. Surprins de rezultatele studiului, Profesorul Atkin a declarat că, deşi a fost vorba de un proiect de mici proporţii, doi participanţi s-au intors la muncă după o "pauză" de şase luni. Savantul a precizat că ciocolata amăruie e bogată in polifenoli, compuşi cu efecte benefice asupra sănătăţii, printre care se numără şi scăderea tensiunii arteriale. Polifenolii superiori stimulează secreţia de serotonină la nivel cerebral, mecanism ce pare legat de Sindromul Oboselii Cronice. Atkin a ţinut să precizeze că participanţii nu-şi fac rău măncănd cantităţi mici de ciocolată amăruie şi că nici unul nu s-a ingrăşat in timpul studiului. Specialiştii susţin că, dacă există efecte benefice, nu pot apărea situaţii riscante sau dăunătoare, existănd o diferenţă clară intre Sindromul Oboselii Cronice şi alte feluri de oboseală. Dacă un produs nu dăunează, poate avea efecte pozitive, dar nu trebuie făcute excese. Amatorii de ciocolată sunt sfătuiţi să mănănce moderat, pentru a nu se ingrăşa.