x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Citadele fortificate

Citadele fortificate

de Adela Cristina Teodorescu    |    17 Ian 2008   •   00:00

“Castelul” îi ajută pe cei mici să înţeleagă cum ar fi fost să fi trăit într-o astfel de construcţie impunătoare de-a lungul diferitelor epoci.

“Castelul” îi ajută pe cei mici să înţeleagă cum ar fi fost să fi trăit într-o astfel de construcţie impunătoare de-a lungul diferitelor epoci.

 

La început a fost un sat de agricultori celţi, cu case construite din lemn, apărat de ziduri de pământ. Apoi au fost cuceriţi de romani care au construit un fort în locul satului, de aici începând ierarhizarea în funcţie de poziţia în societate.  Oferă-i copilului tău o carte captivantă despre cum s-a inventat castelul şi care au fost funcţiile sale pe parcursul seco­lelor, carte care îl poartă într-o călătorie prin timp chiar din fotoliul în care o citeşte. Fiind o bună sursă educativă, îi poţi citi seara înainte de culcare câte o “poveste” din evoluţia acestei construcţii urmărind linia cronologică de pe marginea fiecărei pagini, ajutându-l totodată să asimilize noţiuni de istorie şi arheologie care, altfel, pot părea prea greoaie pentru a fi reţinute. Pe lângă istorie, prichindelul tău poate cerceta cu de-amănuntul aspecte mai puţin prezentate într-un manual de istorie, precum activităţile de zi cu zi ale oamenilor ce locuiau în astfel de construcţii. “Cu ce erau îmbrăcaţi?”, “unde se mânca?”, “unde se dormea?”, “ce vindeau oamenii pe stradă?” sau “unde se ascundeau perechile de îndrăgostiţi?” şi “ce e o cazarmă?” sunt întrebări pe care copiii le adresează în mod constant, iar ilustraţiile cărţii sunt perfecte pentru a le oferi răspunsurile,  deoarece exemplifică în detaliu viaţa desfăşurată în castele pornind de la primii agricultori, continuând cu celţii şi romanii, trecând prin Evul Mediu şi terminând cu ruinele în ziua de azi. La fiecare câteva pagini sunt propuse mici joculeţe de memorie sau atenţie, autorii propunând şi întrebări strecurate în text pentru ca micuţul să verifice dacă a reţinut ceea ce a citit până atunci.

 

 

Cu vaporul de-a lungul istoriei

Fiecare copil îşi închipuie măcar o dată cum ar fi să fie căpitan de vas, pirat, sau simplu marinar. Fa-i un cadou care îi va explica cum stau lucrurile cu aceste “meserii”, deoarece aceasta îl va ajuta să îşi imagineze la început cum se află cu sute de ani în urmă la bordul unei impresionante corăbii spaniole care va porni într-o călătorie măreaţă. Apoi, când se va plictisi de statutul de simplu pasager, va putea lua rolul unui pirat curajos care va lua prizonieră nava şi o va scufunda. Urmărind cronologia, aflată, ca de obicei, pe marginea fiecărei pagini, va asista la toate acţiunile de salvare, apoi la scufundare şi, în continuare, va putea deveni un mic căutător de comori. Astfel se desfăşoară toate acţiunile în această poveste, de la nobili şi soldaţi pasageri până la scafandri profesionişti care înoată printre rechini pentru a găsi rămăşiţele corabiei scufundate în urma naufragiului. Nelipsitul glosar de la sfârşitul cărţii îi explică termeni noi precum “arheolog”, “corsar”, “dezertare”, “sonar” şi “submersibil”.

×
Subiecte în articol: sub lupa zoom