Cel mai mare si mai fioros specimen din familia Delphinidae, al carui nume stiintific este Orcinus orca, adica balena ucigasa, este unul dintre cei mai alintati mamiferi in lumea orcilor.
Odata ajunsi la maturitate, masculii de orca, ale caror falci extrem de puternice acopera 50 de dinti lungi si ascutiti, sunt la fel de dependenti de mamele lor ca si in copilarie. Ei merg la vanat numai insotiti de cele care le-au dat nastere, niciodata singuri. Cand mamele lor sunt ranite sau pe moarte, masculii de orca nu le parasesc "nici in ruptul capului', arata un studiu publicat de Universitatea Exeter. Potrivit acestei cercetari, balenele ucigase masculi care si-au pierdut mamele au sanse destul de mari sa moara la cel mult un an de la tragicul eveniment.
Acesti uriasi ai apelor – orcile pot depasi zece metri lungime si sapte tone greutate – sunt, in primii doi ani de viata, alaptati continuu si abia apoi invatati sa-si procure "singuri' hrana. Studiile realizate pana in prezent au aratat ca in lumea orcilor domina sistemul matriarhal. Grija mamelor pentru puii lor masculi, chiar si atunci cand acestia ajung la maturitate, se justifica prin dorinta femelelor de a se vedea bunice, strabunice etc., protejandu-si de multe ori "feciorii' cu pretul vietii. Dr. Darren Croft a explicat ca, in cazul adultilor femela care nu au devenit inca mamici, situatia se afla la polul opus, noteaza BBC.