x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Construieşte un electromagnet

Construieşte un electromagnet

de Jurnalul National    |    24 Mai 2008   •   00:00

Te-ai întrebat vreodată cum funcţionează un electromagnet? atunci nu îţi rămîne altceva de făcut decît să construieşti unul pentru a-i înţelege principiile fizice

Ai nevoie de un cui gros din fier şi lung de aproximativ 15 centimetri lungime, trei metri de sîrmă izolată de cupru, de o baterie de 4,5 volţi (în mod normal are o formă dreptunghiulară şi două lamele la unul din capete), de o foarfecă pentru îndepărtat izolaţia de la capetele firelor de cupru (este de peferat ca această acţiune să fie efectuată de un adult, dacă nu vrei să rămîi fără degete sau fără electromagnet), precum şi de o cutie cu ace sau agrafe de birou. Înfăşoară mijlocul firului de cupru pe toată lungimea cuiului, acoperindu-l pînă cînd rămîne liberă doar o porţiune de aproximativ un centimetru. Ai grijă însă să îţi rămînă capetele firului aproximativ egale. Bun, acum conectează unul dintre capetele firului – de pe care s-a îndepărtat în prealabil o porţiune de izolaţie de cîţiva centimetri – de baterie, înfăşurîndu-l în jurul acesteia. Nu îţi mai rămîne decît să apropii cuiul înfăşurat în fir de cutia de ace sau agrafe, în timp ce conectezi capătul liber al firului de ce-a de-a doua lamelă a bateriei, şi vei observa cum acestea “fug” către căpătul liber al cuiului. E bine ca în momentul în care înfăşori firul de-a lungul cuiului să nu schimbi direcţia de “îmbrăcare” a acestuia, ci să aliniezi firul în acelaşi sens, deoarece direcţia cîmpului magnetic depinde de direcţia curentului electric.

EXPLICAŢIA. Dacă ai o baterie fără lamele, conectează unul din fire la “+”, cu ajutorul unei benzi izolante, iar pe cel de-al doilea la “-”, pentru a crea un circuit electric. Ce se întîmplă? În momentul în care conectezi firul la o baterie înseamnă că ai o sursă de curent care magnetizează cuiul, deoarece acesta este construit din metal, acesta demagnetizîndu-se în momentul deconectării de la baterie. Mişcarea sarcinilor electrice din fluxul de electricitate încarcă magnetic metalul.

×
Subiecte în articol: laboratorul