x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Consumul de alcool dăunează grav...dimensiunii creierului

Consumul de alcool dăunează grav...dimensiunii creierului

17 Oct 2012   •   21:54
Consumul de alcool dăunează grav...dimensiunii creierului

Abuzul de alcool poate avea ca efect micşorarea creierului, însă, din fericire acesta începe să-şi revină la dimensiunile normale imediat ce se renunţă la consumul de alcool, conform unui studiu realizat în Germania şi citat de LiveScience.

În aproximativ 14 zile după stoparea completă a consumului de alcool, creierul revine la dimensiuni apropiate de cele normale, înlocuind o mare parte din volumul pierdut din cauza alcoolului, conform coordonatorului acestui studiu, Gabriele Ende, profesor de fizică medicală la Institutul Central pentru Sănătate Mentală din Germania. Cerebelul, regiune a creierului rezervată mişcării, este printre primele zone care îşi revin după renunţarea la alcool.

"Am descoperit indicii care susţin ipoteza unei refaceri relativ rapide a creierului după renunţarea la consumul de alcool, după doar 14 zile de abstinenţă", a precizat ea într-un comunicat ce însoţeşte acest studiu. "Deşi fenomenul de micşorare a creierului la alcoolici a fost descris şi în alte studii, aceasta este prima cercetare care se concentrează asupra efectelor pe care le are renunţarea la alcool asupra creierului", a mai adăugat ea.

Pierderile de ţesut cerebral la alcoolici sunt asociate cu problemele de memorie, dificultăţi de concentrare şi comportament impulsiv. Pentru a afla dacă aceste pierderi sunt reversibile, Ende şi colegii săi au apelat la rezonanţa magnetică pentru a scana creierul a 49 de alcoolici dintr-un centru de dezintoxicare. Prima scanare a fost făcută în primele 24 de ore de abstinenţă, iar cea de-a doua a fost realizată două săptămâni mai târziu. Apoi rezultatele au fost comparate cu imagini similare obţinute de la 55 de persoane care nu consumă alcool.

Diferitele regiuni ale creierului se refac în intervale de timp diferite. Cerebelul, spre exemplu, şi-a revenit la dimensiunea normală în două săptămâni de abstinenţă. Regiunile creierului implicate în procese cognitive mai complexe îşi revin mai încet.

×