x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Controversa lui Galileo

Controversa lui Galileo

29 Noi 2007   •   00:00

După ce ani de zile s-au foit in jurul variantelor posibile de buget care poate fi alocat unui proiect de talia lui Galilelo, oficialii Comisiei Europene au avansat un proiect pentru concretizarea sistemului de navigaţie prin satelit.

După ce ani de zile s-au foit in jurul variantelor posibile de buget care poate fi alocat unui proiect de talia lui Galilelo, oficialii Comisiei Europene au avansat un proiect pentru concretizarea sistemului de navigaţie prin satelit.

La masa de negocieri pentru stabilirea unor reguli in vederea demarării producerii componentelor sistemului de navigaţie prin satelit Galileo, ţările Uniunii Europene au avut mai multe de impărţit decăt de negociat. Scopul principal al proiectului a fost obţinerea unei reţele pe principiul GPS-ului American, program militar, destinat localizării exacte intr-un teritoriu dat. GPS-ul are căteva inconveniente majore: nu are mereu o acurateţe mare intr-un perimetru de 10 metri, se poate intrerupe şi este furnizat in termenii dictaţi de partenerii americani ai UE, se arată intr-un material BBC.

PERFORMANŢE. Astfel, Galileo este conceput ca o variantă ce asigură independenţă totală ţărilor UE in acest domeniu. In afară de acest criteriu, Galileo este mult mai performant decăt sistemul american GPS. Ceasurile atomice de la bordul celor 30 de componente care urmează totuşi să fie lansate in spaţiu incepănd cu 2008 au o eroare de o secundă la căteva mii de ani, un fapt vital pentru tranzacţiile bancare online, pentru funcţionarea email-urilor şi a internetului in timp real. Totodată, acoperirea lui Galileo este mult mai fidelă decăt a GPS-ului, semnalele sale fiind recepţionate şi sub pămănt, avănd un sistem care avertizează in cazul unor posibile erori de navigaţie.

POLITICA. Costul proiectului se ridică la 4,5 miliarde de euro, fiind unul dintre cele mai scumpe din istoria Uniunii Europene. La această trăsătură deloc atractivă pentru marii contribuabili la bugetul UE, precum Germania, se adaugă şi faptul că negocierile privitoare la regulile de atribuire ale contractelor au adus discuţiile intr-un impas, care s-a rezolvat recent.

Una dintre temerile exprimate la adresa sistemului de navigaţie prin satelit Galileo este că datele obţinute prin intermediul celor 30 de module amplasabile pe orbită ar putea fi folosite pentru a creea o structură de monitorizare Big Brother, neexistănd mecanisme de verificare a datelor obţinute prin această metodă. Cele cinci servicii furnizate de Galileo sunt: acces direct la date de orientare, comercial, securitate personală, public, căutare şi salvare.

×
Subiecte în articol: zoom exclusiv galileo