x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Copaci sau panouri?

Copaci sau panouri?

de Anca Aldea    |    28 Feb 2008   •   00:00

Doi americani din California au fost obligaţi printr-un ordin judecătoresc să taie doi din cei opt copaci plantaţi recent pentru a lăsa lumina soarelui să ajungă la panourile solare ale vecinului lor.

Doi americani din California au fost obligaţi printr-un ordin judecătoresc să taie doi din cei opt copaci plantaţi recent pentru a lăsa lumina soarelui să ajungă la panourile solare ale vecinului lor.

 

 

Este prima dată în istoria Californiei –  statul american unde se promovează agresiv energia regenerabilă în detrimentul celei tradiţionale mari, emitente de CO2 – când este pusă în aplicare aşa-zisa Lege pentru Controlul Umbrei Solare. Actul normativ promulgat în 1979 stipulează ca proprietarii de locuinţe să controleze creşterea copacilor şi a tufelor pentru a nu umbri mai mult de 10% din panourile solare ale vecinilor în intervalul orar 10 a.m. – 14 p.m. (când Soarele emite cea mai puternică lumină). Fac subiectul legii doar copacii plantaţi după 1979 şi care ajung la o înălţime de 6-12 metri. Violarea legii, semnată în 1978 de fostul guvernator al Californiei, Jerry Brown, impune amenzi de 1.000 de dolari pe zi.

 

 

DILEMA. Într-un stat precum California – cel mai mare generator de energie solară din Statele Unite – a apărut, inevitabil, o dilemă. Recent, un tribunal din Santa Clara a dat câştig de cauză unui inginer american care a investit în 2001 70.000 de dolari într-un sistem de panouri solare de 10 kw. În urmă cu şase ani, inginerul Mark Vargas i-a dat în judecată pe vecinii lui Richard Treanor şi Carolyn Bissett din Sunnyvale, ai căror copaci (plantaţi între 1997 şi 1999) împiedicau lumina Soarelui să ajungă pe acoperişul cu panouri solare.

 

 

 

Până să ajungă în instanţă, Vargas s-a oferit să suporte cheltuielile vecinilor săi pentru tăierea celor opt copaci. Nereuşind să ajungă la un consens, Vargas le-a cerut să taie, din fiecare copac, câte o jumătate de metru pentru a lăsa lumina Soarelui să ajungă şi pe acoperişul cu panouri solare. Vargas a câştigat în cele din urmă în instanţă, Richard şi Carolyn fiind nevoiţi să taie doi dintre cei opt copaci cu lemn roşiatic, care umbreau casa vecinului. Justiţia nu le-a impus însă să plătească amenda de 1.000 de dolari pe zi.

 

 

 

PENTRU MEDIU. Presa de peste Ocean a făcut mare vâlvă pentru acest caz. Până la urmă, şi soţii Richard şi Carolyn, şi Mark Vargas sunt ecologişti convinşi. Richard deţine o Toyota Prius, automobil echipat cu sistem de propulsie hibrid benzină-electric, iar Mark este proprietarul unei maşini electrice. Primul spune că plantarea copacilor este necesară pentru că ei absorb CO2, împrospătează aerul şi oferă un habitat pentru diversele vietăţi. Al doilea este de părere că investiţia sa merită toată atenţia din partea autorităţilor. Pe de altă parte, legea a fost promulgată în contextul în care în California existau mult mai puţine panouri solare decât în zilele noastre, iar SUA se confruntau cu o criză energetică fără precedent. Astăzi, aproximativ 30.000 dintre proprietarii de locuinţe sau afaceri din California şi-au instalat panouri solare, care au capacitatea de a genera 400 de megawaţi de energie (cam cât opt centrale electrice la un loc).

 

 

 

FUMUL DĂUNEAZĂ GRAV SĂNĂTĂŢII

Calitatea aerului în Singapore s-a degradat din cauza fumului rezultat din incendiile prea dese din ultima vreme din Indonezia, au avertizat autorităţile, după studierea ultimelor informaţii provenite de la sateliţi. Potrivit autorităţilor din Singapore, incendiile tot mai dese şi mai intense care s-au abătut în ultima vreme peste provincia indoneziană Riau au dat mari bătăi de cap celor două ţări. Pompierii indonezieni se luptă destul de greu să stingă focurile de pe terenurile acoperite cu turbă din Riau.

 

 

 

PRIMA BANCĂ DE SEMINŢE A OMENIRII

Liderii europeni au inaugurat marţi cel mai ambiţios proiect agricol global. Amplasat în Norvegia, “arca lui Noe vegetală” este un depozit cu aproximativ 7.000 de tipuri de seminţe adunate din 30 de ţări africane şi puse la păstrare, în folii, la temperaturi de –18°C, în ceea ce se doreşte a fi rezerva agricolă a omenirii în cazul unui dezastru ecologic la nivel planetar. Banca de seminţe este de fapt un buncăr din oţel şi beton, construit la peste o sută de metri adâncime în permafrostul unui munte din insula Svalbard, o structură ce poate rezista în faţa unui atac cu rachete nucleare. Depozitul, a cărui construcţie a costat şase milioane de euro, are capacitatea de a stoca aproximativ 4,5 milioane de loturi seminţe provenite de la toate varietăţile comestibile aflate pe Pământ la ora actuală. “Pivniţa Apocalipsei” este situată la circa o mie de kilometri de Polul Nord.

 

 

 

DISCUŢII APRINSE DESPRE ÎNCĂLZIREA GLOBALĂ

Guvernatorii statelor americane s-au întâlnit, la sfârşitul săptămânii trecute, la Washington pentru a găsi o cale comună de abordare a problemelor legate de încălzirea globală, informează agenţia de ştiri United Press International. Un studiu alarmant în acest sens a fost făcut public de guvernatorul statului Minnesota, Tim Pawlenty, care este şi preşedintele Asociaţiei Naţionale a Guvernatorilor: “Până în 2030 vom produce doar 65% din nevoile noastre de energie. Restul de 35% va fi obţinut din surse externe, în principal din petrol. Emisiile noastre totale de CO2 vor creşte cu peste 25% până în 2030”.

 

 

 

ATENŢIE LA MAŞINA DE SPĂLAT!

Un studiu realizat de Institutul Ipsos Mori arată că britanicii irosesc aproximativ şase miliarde de litri de apă caldă (echivalent cu o cantitate care ar umple 6.000 de bazine olimpice) în fiecare an folosind programul de prespălare. Un grup de ecologişti şi o cunoscută companie de detergenţi avertizează că la fiecare prespălare se pierd 15 litri de apă la o singură maşină de spălat.

 

 

 

 

ALERTĂ ÎN VIETNAM

Aproximativ 8.000 de vaci şi cel puţin 100.000 de hectare de teren cultivat cu orez au fost distruse în Vietnam de la mijlocul lui ianuarie 2008. Autorităţile vietnameze susţin că temperaturile extrem de scăzute din nordul ţării au provocat moartea animalelor şi îngheţarea pământurilor. Dacă temperatura va continua să se menţină cu mult sub zero grade, iar stocurile de hrană pentru animale se vor epuiza, responsabilii de la Ministerul Agriculturii se tem că pagubele vor fi mult mai mari.

 

 

 

INVESTIŢIE DE MEDIU

Autorităţile de mediu din Ontario au anunţat o investiţie, din bani publici, în valoare de 3,3 milioane de dolari pentru curăţarea râului St. Clair din sudul regiunii canadiene. Râul, care scaldă deopotrivă Canada şi Statele Unite, face subiectul unui acord bilateral, care datează de 23 de ani, privind calitatea apei. Acest proiect face parte dintr-o serie de investiţii anunţate deja de guvernul conservator canadian, care a promis că va investi 11 milioane de dolari pentru a curăţa opt regiuni importante din zona Ontario.

 

 

 

RESPONSABIL AMERICAN, LA UN PAS DE ÎNCHISOARE

Un oficial al Departamentului american al Agriculturii se află la un pas de a fi aruncat după gratii din cauza încălcării flagrante a legii, informează Associated Press. Mark Rey, adjunctul Secretarului Agriculturii, a încurajat despădurirea unor suprafeţe mari de pădure, intrând astfel în colimatorul ecologiştilor. Activiştii mediului spun că Rey, aflat de şapte ani în funcţie, vrea să schimbe legile în favoarea lui şi să încurajeze, printre altele, companiile să construiască tot mai multe drumuri în locurile în care astăzi există încă păduri, distrugând astfel habitatele de plante şi animale, ameninţate deja de alţi factori nonumani.

 

 

 

NUCI DE COCOS ZBURĂTOARE

Compania aeriană Virgin Atlantic a anunţat că un avion comercial Boeing 747 a efectuat, duminica trecută, primul zbor ecologic din lume. Aeronava a efectuat cursa Londra-Amsterdam, având la bord combustibil sută la sută ecologic, obţinut din nuci de cocos amazoniene. Anunţul a fost primit cu aplauze de cei care încurajează înlocuirea carburanţilor clasici cu biocombustibilii. Au existat însă şi critici, venite îndeosebi din partea acelora care continuă să vocifereze cu privire la inexistenţa unor dovezi concrete că biocarburanţii sunt siguri pentru mediu. Zborul experimental a fost efectuat cu ajutorul companiilor Virgin Atlantic, Boeing, General Electric şi Imperium Renewables. Presa americană a salutat iniţiativa acestor companii, apreciind că industria aeronautică are şanse să se consolideze.

×
Subiecte în articol: solare eco panouri