Coronavirusul ar fi putut să se răspândească printre oameni „pentru ani sau chiar decenii” înainte să fie descoperit în Wuhan, potrivit unei echipe de cercetători, scrie Daily Star.
Cercetătorii sunt de părere că o formă a coronavirusului a trecut de la animale la om în urmă cu un deceniu, înainte să sufere suficiente mutații astfel încât să poată cauza infecția în rândul oamenilor.
Descoperirile cercetătorilor au fost publicate în jurnalul științific Nature Medicine după ce o echipă de experți a analizat pandemia.
„Ca un rezultat al evoluției treptate de-a lungul anilor sau al deceniilor, virusul a ajuns la capabilitatea de a se răspândi în rândul oamenilor și de a cauza infecții grave, infecții care chiar pot pune viața în pericol”, a spus directorul Institutului Național de Sănătate din SUA, dr. Francis Collins.
„Având în vedere că primele cazuri de COVID-19 au fost legate de piața Huanan din Wuhan, este posibil să existe o sursă animală prezentă în acea locație.”, se arată în studiu. Cercetătorii au descoperit că liliecii și pangolinii au o formă a coronavirusului similară cu COVID-19.
Teoria potrivit căreia virusul este prezent în rândul oamenilor dinainte de luna decembrie este susținută de mai mulți experți.
Cercetătorii din Italia analizează dacă un număr mare de forme severe de pneumonie și gripă în Lombardia, în ultimele luni ale anului 2019, ar putea fi o dovadă a faptului că noul coronavirus s-a răspândit înainte ca acesta să fie descoperit în China.
Epidemiologul Adriano Decarli a afirmat că a existat un număr „semnificativ” de persoane spitalizate din cauza pneumoniei și gripei în zone din Milano și Lodi între lunile octombrie și decembrie ale anului trecut.