x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Cu Google Earth pe urmele unor animale misterioase

Cu Google Earth pe urmele unor animale misterioase

21 Iun 2012   •   20:12
Cu Google Earth pe urmele unor animale misterioase

In urma cu circa 260 de milioane de ani, un pradator cu capul tuguiat si forma corpului ca a unei soparle facea legea printre animale. Cercetatorii spun ca Pampaphoneus biccai era un soi de reptila inspaimantatoare, care a trait pe Terra in Permian (ultima perioada a erei paleozoice), aproximativ cu 30 de milioane de ani inaintea dinozaurilor, scrie presa de specialitate. Ramasite pamantesti ale unor astfel de creaturi au fost descoperite in Rusia, China si sudul Africii.

Recent, un craniu apartinand acestei specii a fost gasit in Brazilia, mai precis pe platoul Rio Grande do Sul. Paleontologii au facut senzationala descoperire cu ajutorul... aplicatiei Google Earth. Ei au ajuns la concluzia ca aceasta specie, care a disparut in proportie covarsitoare inainte de aparitia dinozaurilor, a fost mult mai raspandita decat se credea initial. Pornind de la aceasta idee, specialistii spun ca, in urma cu 260 de milioane de ani, aceste animale puteau migra usor pe supercontinentul Pangaea, probabil pe un soi de punti naturale, care au disparut in timp pentru a face loc formarii continentelor pe care le cunoastem astazi.

Juan Carlos Cisneros si echipa sa spun ca atat incisivii si caninii, cat si cele opt perechi de masele ale unui Pampaphoneus biccai erau foarte ascutite. Animalul avea o infatisare bizara, era "un amestec intre un tigru si un dragon Komodo'. Pe craniul lung de 35 de centimetri existau mai multe incretituri care porneau de la globul ocular si coborau pana la maxilarul superior, iar ochii erau mari, bulbucati si... patrunzatori.

La sfarsitul Permianului, in urma cu aproximativ 250 de milioane, a avut loc cea mai mare extinctie din istoria Terrei: 95% dintre speciile de animale marine si 70% dintre cele care traiau pe uscat au disparut. Unii specialistii afirma ca posibila cauza eruptiile unori vulcani, in timp ce altii vorbesc despre prabusirea unui meteorit care a creat un crater de circa 500 de kilometri. Un grup de cercetatori canadieni a publicat anul trecut primele dovezi care sustin producerea, la finalul Permianului, a unor eruptii vulcanice de proportii greu de imaginat.

×