x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Cu puterea minţii

Cu puterea minţii

de Jurnalul National    |    20 Mar 2008   •   00:00

Ce împătimit al jocurilor video nu a visat la momentul în care nu va mai avea nevoie de tastatură sau de mouse în timpul jocului, astfel încât totul să se rezume la… puterea minţii?

O experienţă a jocului cât mai autentică, aceasta este dorinţa fiecărui jucător. Soluţia cea mai potrivită pentru a oferi un astfel de standard par a fi interfeţele dintre creier şi computer, dispozitivele care citesc gândurile utilizatorului şi le transpun în comenzi fără a fi nevoie de nici un alt efort.

Compania OCZ Technology a demarat producţia de masă a unui astfel de dispozitiv, numit Neural Impulse Actuator (NIA), un aparat care echivalează semnalele produse de creier cu apăsarea diferitelor butoane ale tastaturii sau ale mouse-ului. Totuşi, realizatorii dispozitivului nu văd în acesta un înlocuitor al mouse-lui, ci mai degrabă un alt periferic destinat jocului.

 

Variante. În cadrul expoziţiei IT&C CeBIT, de la Hanovra, pe lângă NIA a mai fost prezentată o interfaţă creier-computer concepută de Institutul de Automatizări al Universităţii din Bremen, interfaţă care detectează modele în activitatea creierului şi le transformă în semnale pentru comunicaţie şi control.

O altă variantă aşteptată să apară pe piaţă anul acesta este cea a companiei Emotiv Systems. Căştile… “empatice” pot detecta peste 30 de expresii diferite ale utilizatorului, de la tensiune la medi­ta­ţie. Pot, de asemenea, detecta acţiuni cognitive precum împinge­rea, ridicarea, aruncarea. IBM şi-a anunţat intenţia de a se folosi de potenţialul tehnologiei folosite de Emotiv şi în alte scopuri decât cele care vizează jocurile video.

 

Convorbiri telefonice fără voce

Prima conferinţă telefonică fără… sunet a fost realizată cu ajutorul unui dispozitiv care traduce gândurile în voce, prin prelucrarea semnalelor nervoase ale persoanei care foloseşte respectivul aparat. Instrumentul are forma unui guler ce preia semnalele nervoase direcţionate către corzile vocale, semnale transmise wireless unui computer ce le transformă în cuvinte printr-o voce computerizată. Sistemul Audeo nu “spune” cu voce tare orice gând, întrucât producerea semnalelor care urmează a fi interpretate reprezintă un nivel superior gândirii, pentru care e nevoie de exerciţiu şi concentrare din partea utilizatorului. Prin completarea sistemului Audeo cu sisteme hardware adiţionale, a fost posibilă controlarea cu succes a unui cărucior cu rotile, fără necesitatea efectuării unui efort fizic.

 

Lecţii de la profesori-roboţi

Tinerii pasionaţi de percuţie ar putea lua în curând lecţii de la profesori-roboţi, informează newscientist.com. Este vorba despre un dispozitiv care le arată novicilor mişcările pe care trebuie să le facă pentru un anumit ritm. Aparatul acţionează băţul de tobă prin interme­diul unor motoraşe ataşate, fiindu-i astfel ghidată mâna toboşarului. Realizatorii intenţionează să poată adapta sistemul pentru a fi folosit şi la sincronizarea ambelor mâini.

 

Căştile fără zgomot ambiental

Una dintre cele mai bune metode prin care puteţi să limitaţi stresul unei aventuri prin traficul de la o oră de vârf, pieton fiind, este să ascultaţi muzică la căşti. Metoda nu este prea eficientă însă când muzica este acoperită de claxoanele din intersecţii. Soluţia pentru o astfel de situaţie vine de la Sony, care va lansa pe piaţă din aprilie căşti cu anularea zgomotului din jur. Modelul MDR-NC500D reduce cu până la 99% zgomotele produse de automobile, trenuri sau chiar avioane, prin intermediul unui software special şi a unui set de filtre digitale încorporate în procesorul de sunet al căştilor.

×
Subiecte în articol: zoom it