În afară de a întoarce în mod magic ceasul în urmă, există ceva de făcut pentru a reduce numărul de lucruri importante pe care le uiți?
Dacă înveți ceva nou sau vrei să acumulezi o cantitate incredibilă de informații în creierul tău, oameni care concurează pentru a realiza fapte uimitoare precum memorarea ordinii unui pachet de cărți în câteva secunde, au multe sfaturi și trucuri de oferit.
Dar pentru mai multe probleme de zi cu zi, cum ar fi uitarea unei zile de naștere sau o întâlnire importantă de lucru, neuroștiința are o sugestie mai simplă - doar educă-te puțin mai mult despre cum funcționează memoria.
De fapt, ai două feluri de amintiri.
În noua sa carte, Why We Remember, cercetătorul Charan Ranganath de la Universitatea din California, își propune să facă exact asta.
Amintirile noastre, explică Ranganath, nu sunt ca un hard disk sau un album foto. În schimb, ceea ce credem în general ca fiind o singură abilitate este alcătuită din două abilități separate, fiecare cu propriile sale ciudățenii.
Amintiri episodice
Amintirile episodice, așezate în hipocampul creierului tău, înregistrează momente specifice în timp. Aceste tipuri de amintiri sunt adesea legate de experiențe și sentimente senzoriale specifice. De aceea, ascultarea unui cântec de când erai adolescent poate aduce înapoi amintiri bogate și detaliate de atunci. Acesta este, de asemenea, motivul pentru care a te simți trist acum și va declanșa adesea amintiri din momentele în care te-ai simțit trist în trecut.
Memoria semantică
Cortexul tău prefrontal este responsabil pentru celălalt tip de memorie -- memoria semantică -- care înregistrează nu episoade izolate, ci abilități sau lecții culese din experiența ta trecută.
„În timp ce hipocampul ar putea conține amintiri ale numeroaselor locuri în care ne-am lăsat cheile casei în trecut, cortexul prefrontal ar putea recunoaște un model în acele amintiri și ne poate ajuta să știm unde să le căutăm. Un model de pierderi de memorie, semnalându-ne să fim mai atenți în viitor”, explică specialistul.
Cum să nu uiți
Toate acestea sunt o parte fascinantă de neuroștiință, dar care este concluzia practică? Ranganath insistă că înțelegerea memoriei tale sugerează modalități de a o îmbunătăți.
În primul rând, nu uita de elementele de bază. Studiile arată că dacă nu dormi suficient este groaznic pentru memorie (probabil că nu ai nevoie de știință să-ți spună asta), iar Ranganath susține utilizarea dispozitivelor mnemonice, precum rimele și acronimele pe care le folosim cu toții pentru a memora culorile curcubeului sau anul în care Columb a ajuns pentru prima dată în America, când eram copii.
Dacă înțelegi că amintirile episodice sunt adesea legate de anumite experiențe senzoriale, poți profita de asta pentru a-ți stimula și memoria. Așa că pune pe lista de redare a anilor ’90 sau gătește felul de mâncare al mamei tale dacă vrei să faci o excursie pe firul memoriei (știința sugerează că a fi nostalgic este bine pentru tine).
De asemenea, este mai probabil să-ți amintești ceva dacă este legat de o experiență senzorială proaspătă și puternică, motiv pentru care „mersul într-un restaurant nou cu partenerul tău romantic va face experiența mai memorabilă decât dacă mergi într-un loc preferat, unde iei masa adesea”, explică cercetătorul.
În cele din urmă, dacă înțelegi că memoria semantică este o distilare a multor experiențe, poți ajuta la sprijinirea eforturilor creierului tău de a transforma momentele în amintiri, în mai multe moduri. Rememorarea unei amintiri de mai multe ori te ajută să o cimentezi în minte (deși fii atent că amintirile tind să se schimbe de fiecare dată când ni le aducem în minte, așa că acest lucru poate deteriora și amintirile). A vorbi despre amintiri cu alții le poate modifica ușor, dar funcționează pentru a transforma fragmente izolate într-o lecție sau o poveste care rămâne cu tine.
„Când ajungem să cunoaștem sinele care își amintește, putem profita de oportunitatea de a juca un rol activ în amintirea noastră, eliberându-ne de cătușele trecutului”, susține Ranganath.
Înțelegerea modului în care sunt făcute amintirile ne dă putere să ghidăm mai bine procesul de a le întimpări în memorie și de a ni le aminti. Nu pot garanta că asta înseamnă că nu îți vei uita niciodată cheile, dar ar trebui să te ajute să păstrezi amintirile care sunt cele mai importante pentru viața și munca ta, notează inc.com.