x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Cum să faci un zmeu

Cum să faci un zmeu

de Adela Cristina Teodorescu    |    20 Mar 2008   •   00:00

Se spune că oamenii au folosit zmeie dintotdeauna, chinezii din Antichitate fiind cunoscuţi pentru price­perea lor la o astfel de construcţie. ZOOM îţi propu­ne câteva variante simple de a construi un zmeu.

Se spune că oamenii au folosit zmeie dintotdeauna, chinezii din Antichitate fiind cunoscuţi pentru price­perea lor la o astfel de construcţie. ZOOM îţi propu­ne câteva variante simple de a construi un zmeu.

Pentru prima variantă ai nevoie de hârtie, creioane colorate, sfoară, două stinghii mai zdravene (circa 4 mm grosime), dar din material uşor, câteva panglici, bandă adezivă, eventual o bară scurtă din aluminiu şi câţiva metri de gută (după caz, poţi să sacrifici undiţa, probabil cineva din familie va fi fericit). Taie hârtia în formă de romb, astfel încât triunghiul dintr-o jumătate să aibă de două ori suprafaţa triunghiului din cea de-a doua jumătate, şi dă-i-o micuţului tău să o coloreze după placul său. Montează apoi, cu ajutorul benzii adezive, cele două stin­ghii astfel încât să acopere diagonalele rombului, cu grijă să fi­­xezi întâi latura mai lungă. O va­rian­tă este cea a conectorului central (foto 2), care se fixează pe bara principală şi în care se montează două bare laterale, obţinute din cea de-a doua stin­ghie. Lipeşte apoi panglicile pe post de coadă a zmeului, fixându-le tot cu bandă adezivă, şi montează-i frâul format dintr-o bucată de sfoară, de aproximativ 15 centimetri lungime. Aceasta este înnodată la un capăt, trecută printr-o gaură aflată în mijlocul hârtiei zmeului şi legată de intersecţia celor două nuieluşe. La sfârşit, leagă guta de frână şi... gata zmeul! În imaginile alăturate, aceelaşi tip de zmeu (romb) este construit cu ajutorul unor ţevi din aluminiu şi are mai multe variante de prindere a capetelor ramei-suport. Hârtia din care este construit zmeul trebuie să fie destul de groasă, încât să nu se rupă atunci când este înălţat zmeul sau poate fi înlocuită cu un carton, pânză sau chiar cu pungi de plastic.

 

FUNCŢIONARE. Atunci când este lansat zmeul, aerul care îl loveşte este împins în jos. Astfel, conform principiului acţiunii şi reacţiunii al lui Newton, care spune că, atunci când un corp acţionează asupra unui alt corp cu o forţă, cel de-al doilea corp acţionează asupra primului cu o forţă de reacţiune de ace­eaşi mărime şi de aceeaşi direc­ţie, dar de sens contrar, dacă aerul este împins în jos, zmeul va merge în direcţia inversă, în sus.

×
Subiecte în articol: laboratorul