x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Descoperire fenomenală a oamenilor de știință: Două noi minerale, într-un meteorit căzut în Somalia

Descoperire fenomenală a oamenilor de știință: Două noi minerale, într-un meteorit căzut în Somalia

de Redacția Jurnalul    |    30 Noi 2022   •   11:00
Descoperire fenomenală a oamenilor de știință: Două noi minerale, într-un meteorit căzut în Somalia

Un meteorit uriaș care a căzut pe Pământ conține două minerale care nu au mai fost văzute până acum pe planeta noastră, spun oamenii de știință, citați de BBC.

Cercetătorii canadieni au declarat că roca a fost găsită în Somalia în urmă cu doi ani, dar localnicii cred că este mult mai veche. Aceștia spun că apare în poezii, cântece și dansuri care se întind pe cinci generații. Ea este folosită în prezent pentru ascuțirea cuțitelor.

Denumirile oficiale pentru noile minerale sunt elaliit și elkinstantonit. Acestea au fost identificate de oamenii de știință de la Universitatea din Alberta, care au analizat un fragment de 70 de grame din meteoritul de 15 tone, despre care se spune că este al nouălea cel mai mare meteorit care a ajuns pe planeta noastră și conține aproximativ 90% fier și nichel.

Numele "elaliit" onorează faptul că meteoritul a fost descoperit în districtul El Ali din Somalia, iar "elkinstantonit" este numit după Lindy Elkins-Tanton, expert NASA.

"Lindy a lucrat mult la modul în care se formează nucleele planetelor, cum se formează aceste nuclee de fier și nichel, iar cel mai apropiat analog pe care îl avem sunt meteoriții de fier. Așa că era logic să denumim un mineral după ea și să recunoaștem contribuțiile ei la știință", a declarat profesorul Chris Herd, care se ocupă de colecția de meteoriți a Universității din Alberta.

Un al treilea element, încă neidentificat, este analizat de către cercetătorii universității, care speră acum să obțină mai multe bucăți de meteorit - nu numai pentru a vedea ce altceva ar putea descoperi, ci și cum ar putea fi folosit pe Pământ.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: meteorit minerale