x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Descoperire UIMITOARE pe Marte. Roverul Perseverance a înregistrat sunetul unui vârtej uriaș

Descoperire UIMITOARE pe Marte. Roverul Perseverance a înregistrat sunetul unui vârtej uriaș

de Anastasia Paul    |    14 Dec 2022   •   12:55
Descoperire UIMITOARE pe Marte. Roverul Perseverance a înregistrat sunetul unui vârtej uriaș
Sursa foto: Hepta

Roverul Perseverance a înregistrat un sunet care provine de la un vârtej de praf uriaș produs pe Marte. Această descoperire oferă date despre clima de pe această planetă, arată un studiu publicat în Nature Comunications

Aceste vârtejuri de numesc vortexuri convective și se întâmplă adesea pe Planeta Roșie, care este aridă și are o densitate mai mică a atmosferei față de Terra. Ele se produc din cauza diferențelor mari de temperatură între scoarță și aer. 

"Când ne-am dat seama că aveam nu doar imaginile camerei, ci şi înregistrarea sunetului, ne-am zis că am câştigat marele premiu! Putem auzi vântul provocat de vârtej, momentul în care a sosit, apoi nimic, pentru că ne aflam în ochiul vortexului. Apoi din nou, când micronul a trecut prin al doilea zid. Ciclul prafului la suprafaţă şi în aer joacă un rol foarte important pentru clima de pe Marte, seamănă puţin cu ciclul apei pe Terra", a explicat Naomi Murdoch, specialistă în planetologie la ISAE din Toulouse și autoarea principală a studiului.

Rovereul Perseverance a fost lansat spre Marte în februarie 2021 și se află în craterul Jezero. Acum este însă prima oară când captează sunetul unei astfel de furtuni de praf. 

Un alt vârtej, de 118 de metri înălțime, a trecut pe deasupra robotului pe 27 septembrie 2022.

Atmosfera planetei Marte era mai idensă în urmă cu miliarde de ani, ceea ce permitea menținerea apei la suprafață.  Informațiile de acum pot explica felul în care praful se ridică de pe scoarță. 
"În anumite regiuni, vârtejurile trec aspirând praful, curăţând panourile solare ale roboţilor. În altele, nu ştim de ce, ele trec fără să ridice praful în aer, fiind doar aer care se deplasează. Suntem pe cale să rafinăm modelul nostru de meteorologie. Este important pentru întreţinerea vehiculelor şi pentru viitoarele misiuni de explorare cu echipaj uman pe Marte.

S-ar putea crede că studierea climei marţiene nu are nicio legătură cu căutarea urmelor lăsate de forme de viaţă acum câteva miliarde de ani. Însă este vorba despre înțelegerea de ansamblu a condițiilor de pe Marte pentru că planeta a trecut prin schimbări externe, de la o climă umedă și caldă, favorabilă vieții, la o planetă aridă şi rece", a precizat Naomi Murdoch.


 

×
Subiecte în articol: marte rover perseverance