x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Descoperire în Munții Bucegi. A fost observată prima oară în urmă cu 14 ani

Descoperire în Munții Bucegi. A fost observată prima oară în urmă cu 14 ani

de Redacția Jurnalul    |    02 Aug 2023   •   20:30
Descoperire în Munții Bucegi. A fost observată prima oară în urmă cu 14 ani
Sursa foto: Nora de Angelli

O nouă descoperire din Munții Bucegi a fost certificată, după 14 ani de cercetări.

Este vorba despre o orhidee sălbatică, observată prima oară în anul 2009, în timpul unor studii în teren din Parcul Natural Bucegi - Carpații Meridionali. Această specie de orhidee endemică se numește  Epipactis bucegensis și a dovedit acum că poate forma populații stabile, numeroase, sănătoase în partea de sud-est a parcului.

„La prima vedere, în lumina aspră a zilelor fierbinți de vară, plantele arătau mai degrabă ca un grup deosebit de Epipactis helleborine deshidratate, verzi-gălbui, ofilite, perfect camuflate în vegetația maronie, ierboasă, din jur.

După o examinare mai atentă, care a presupus deschiderea manuală a mai multor flori, împreună cu colaboratoarele mele Lori și Mihaela Balogh, am observat structura neobișnuită a labelului fără nectar, căruia îi lipsea complet mezohilul, adică segmentul îngust dintre porțiunea bazală (hipohil) și vârf (epihil), trăsătură care diferențiază acest taxon de toate celelalte specii europene de Epipactis”, explică Nora Anghelescu, doctorand al Univesității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București. Ea a descoperit noua specie de orhidee, în 2009, sor.ro.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: Bucegi orhidee