x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Descoperire pe Marte

Descoperire pe Marte

28 Oct 2022   •   11:30
Descoperire pe Marte
Sursa foto: Foto: Wikipedia

În premieră astronomică, modulul InSight al NASA a înregistrat un cutremur de 4 grade pe scara Richter pe Marte, la 24 decembrie 2021. Oamenii de ştiinţă au aflat abia mai târziu cauza acelui cutremur: un meteoroid.

.Este primul impact de meteoroid observat de când NASA a început să exploreze Planeta Roşie. Mai mult, meteoroidul a aruncat bucăţi de gheaţă de mărimea unor bolovani ce au fost îngropate mai aproape de ecuatorul marţian.

Oamenii de ştiinţă au stabilit că acest cutremur a rezultat în urma unui impact astronomic atunci când au analizat imaginile cu un crater nou de mari dimensiuni.

Se estimează că meteoroidul a avut o dimensiune cuprinsă între 5 şi 12 metri, fiind suficient de mic pentru a arde în atmosfera Pământului, dar nu şi în atmosfera subţire a planetei Marte.

Impactul petrecut într-o regiune numită Amazonis Planitia, a provocat un crater cu un diametru de aproximativ 150 de metri şi o adâncime de 21 de metri.

Cu ajutorul imaginilor şi a datelor seismice care documentează evenimentul, se crede că acesta este unul dintre cele mai mari cratere la formarea căruia s-a asistat. Pe Planeta Roşie există multe cratere mai mari, dar acestea sunt semnificativ mai vechi.

„Este fără precedent să găsim un impact proaspăt de această dimensiune. Este un moment interesant în istoria geologică, iar noi am fost martori la", a declarat Ingrid Daubar de la Universitatea Brown, care conduce Grupul de lucru ştiinţific pentru impact al proiectului InSight.

Meteoroizii sunt resturi de materie de mărime mică, rezultate în urma coliziunii între asteroizi sau a dezintegrării cometelor, care evoluează şi se deplasează în spaţiul cosmic. În general sunt compuşi din fier şi rocă.

În momentul contactului cu atmosfera unei planete, aceste particule dau naştere fenomenului optic numit meteor. În anumite cazuri, datorită dimensiunilor mai mari, bucăţile rămase în urma arderii din mezosferă ajung pe suprafaţa planetei, fiind denumite meteoriţi. Termenul meteoroid a fost inventat de astronomul Hubert Anson Newton în 1864.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: marte