x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Destinaţia: Soare–Lună

Destinaţia: Soare–Lună

de Adela Cristina Teodorescu    |    13 Mar 2008   •   00:00

Propune-i copilului tău o discuţie despre stele şi un experiment care să îl ajute să determine diametrul Soarelui sau al Lunii, prin proiectarea imaginii diferitelor surse de lumină.

Propune-i copilului tău o discuţie despre stele şi un experiment care să îl ajute să determine diametrul Soarelui sau al Lunii, prin proiectarea imaginii diferitelor surse de lumină. 

 

Ai nevoie de o planşă din carton, o foaie de hârtie albă, o folie de aluminiu (staniol) nu mai mare de 9 cm2, un ac sau un alt obiect cu vârf ascuţit, bandă adezivă, o riglă şi o lumânare. Urmează apoi primii doi paşi din imaginile alăturate şi va trebui să obţii dispozitivul din carton şi staniol, cu o gaură în mijloc, prin care copilul tău poate proiecta sursele de lumină. Testează apoi “aparatul” cu ajutorul lumânării. Stinge toate luminile, aprinde lumânarea, poziţioneaz-o la 10 cm distanţă de dispozitiv şi lasă copilul să observe ce se întâmplă cu imaginea proiectată prin gaura dispozitivului. După aceea, propune-i să îndepărteze când lumâ­narea, când foaia de hârtie, pentru a vedea cum se modifică imaginea.

 

FAZA II. Acum, să vorbim despre diametrul Soarelui şi al Lunii. Lasă lumina (în cazul Lunii ar trebui să fie noapte cu lună plină) să treacă prin gaura dispozitivului şi să se proiecteze pe foaia de hârtie, ţinută astfel sub dispozitiv şi cât mai departe de acesta. Cu ajutorul riglei, măsoară diametrul imaginii Soarelui pe hârtie (a), apoi distanţa în linie dreaptă de la gaura dispozitivului la coală (b). Conform formulei a/b înmulţit cu distanţa de la Pământ la Soare (respectiv la Lună) rezultatul trebuie să fie egal cu valoarea diametrului Soarelui (respectiv al Lunii). 

×
Subiecte în articol: laboratorul