O cincime din totalul locurilor de muncă din Marea Britanie vor fi cel mai probabil strămutate în alte ţări până în anul 2030 din cauza automatizării şi a globalizării, potrivit unui nou raport oficial, informează Press Association.
Locurile de muncă din comerţul cu amănuntul, serviciile pentru clienţi şi depozitele de mărfuri sunt cele mai ameninţate, au declarat experţii organizaţiei Centre for Cities.
Oraşele din nordul şi centrul Marii Britanii sunt cel mai expuse în faţa riscului de a-şi pierde locurile de muncă, în comparaţie cu oraşele mai bogate din sudul ţării, confirmând astfel diviziunile sociale care există pe axa Nord-Sud.
Oraşe precum Mansfield, Sunderland şi Wakefield ar putea să îşi piardă până la două treimi din locurile de muncă, în timp ce în oraşe precum Oxford şi Cambridge această scădere va fi de doar 13%, se afirmă în acelaşi raport.
Experţii afirmă că schimbarea pieţei de muncă va duce şi la o creare de joburi noi, însă locurile de muncă din localităţile aflate în nordul şi centrul Marii Britanii vor deveni pe scară largă ocupaţii cu grade slabe de calificare.
Până la 10% din posturi se află în ocupaţii prognozate să crească, în timp ce noile industrii vor genera joburi care nu există în prezent.
"Automatizarea şi globalizarea vor aduce oportunităţi uriaşe pentru a creşte prosperitatea şi numărul de locuri de muncă, dar există şi un risc real ca mulţi oameni şi multe oraşe să aibă de pierdut de pe urma lor", a declarat Andrew Carter, directorul executiv al Centre for Cities.
"Sistemul de educaţie trebuie reformat pentru a oferi tinerilor aptitudinile cognitive şi interpersonale de care vor avea nevoie pentru a prospera în viitor. Este nevoie şi de o îmbunătăţire a standardelor şcolare, în special în regiunile în care locurile de muncă sunt cel mai ameninţate", a adăugat acelaşi expert britanic. AGERPRES