x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Discovery la treabă

Discovery la treabă

01 Noi 2007   •   00:00

A doua ieşire in spaţiu a astronauţilor de la bordul navetei spaţiale Discovery, efectuată sămbătă, către Staţia Spaţială Internaţională (ISS), a dat ocazia descoperirii unor defecţiuni la mecanismul de rotire al uneia dintre antenele solare ale Staţiei

A doua ieşire in spaţiu a astronauţilor de la bordul navetei spaţiale Discovery, efectuată sămbătă, către Staţia Spaţială Internaţională (ISS), a dat ocazia descoperirii unor defecţiuni la mecanismul de rotire al uneia dintre antenele solare ale Staţiei, relatează Mediafax. Potrivit Agenţiei Spaţiale Americane, cei doi astronauţi din echipajul navetei au observat prezenţa unor aşchii de metal şi o uzură anormală a unuia dintre inelele sistemului de rotaţie al antenei solare. Specialiştii NASA spun că nu este vorba despre o urgenţă, dar susţin că vor fi analizate mostrele de aşchii prelevate de către astronauţi pentru a afla posibilele cauze ale acestei defecţiuni. Astronauţii au intrat pentru prima dată in modulul de dimensiunile unui autobuz, proaspăt montat cu o zi inainte, in cadrul primei ieşiri pe orbită dintre cele cinci programate in cadrul misiunii. Modulul căntăreşte 14,3 tone şi este necesar celor două laboratoare, cel european Columbus şi cel japonez Kibo, ce vor fi aduse in următoarele luni la bordul ISS.

Scopul celei de-a doua ieşiri in spaţiu a fost acela de a detaşa o structură metalică, instalată provizoriu in anul 2000, cu o greutate de 16 tone. Structura metalică, ce va permite desfacerea celei de-a treia antene solare dintre cele patru ale Staţiei, va fi montată in poziţia sa finală in cadrul celei de-a treia ieşiri a navetei in spaţiu anunţată săptămăna viitoare. (A.C.T.)

Defecte in structura Universului

O echipă de cercetători de la Institutul de Fizică din Cantabria şi Universitatea Cambridge a descoperit un defect cosmic care se pare că este o reminiscenţă de la formarea Universului prin explozia cunoscută sub numele de Big Bang. Cercetătorii au denumit acest defect "textură", iar aceasta este o eroare lăsată in structura vidului din perioada Universului timpuriu fierbinte, relatează Science Daily. Texturile pot fi observate prin punctele fierbinţi sau reci pe care acestea le creează in radiaţia cosmică in banda de microunde, rezultată de la apariţia Universului, acum 14 miliarde de ani.

Accident "in teste"

Un model de vehicul lunar, transportat de către o rachetă cu jet de propulsie, a explodat in timpul lansării, informează The New Scientist. Proiectul aparţinea companiei Armadillo Aerospace şi era parte a unui concurs pentru a obţine finanţări din partea NASA, in cadrul programului Centennial Challenges. Este al patrulea eşec de lansare al firmei Armadillo Aerospace, ceea ce practic pune capăt oportunităţilor acestei companii de a concura anul acesta pentru cupa Wirefly X Prize. Explozia s-a stins de la sine intr-un minut, conform martorilor la eveniment.

×
Subiecte în articol: spatiul cosmic