x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Ecstasy loveşte intelectul

Ecstasy loveşte intelectul

15 Noi 2008   •   00:00

Un raport alarmant al Centrului European pentru Monitorizare clasează Marea Britanie pe primul loc, pentru al cincilea an consecutiv, în ceea ce priveşte consumul de cocaină, ecstasy şi amfetamină.



Potrivit cotidianului britanic The Independent, cifrele anuale arată că 7,7% dintre britanicii cu vârste cuprinse între 15 şi 64 de ani au consumat măcar o dată cocaină, cei cu vârste între 15 şi 24 de ani au recunoscut consumul în proporţie de 11,2%, iar grupul de vârstă 15-34 de ani a realizat un procent de 12,7%. La nivel european, 12 milioane de cetăţeni UE au recunoscut că au încercat cocaina, în timp ce 11 milioane au luat amfetamine şi 9,5 milioane – ecstasy. Cât priveşte consumul de cannabis, acesta este mult mai mare, în contextul în care 71 de milioane de persoane, respectiv una din patru persoane, au luat măcar o dată acest drog. Studiul mai arată că "magazinele de droguri pe internet" s-au dezvoltat în ultimii ani, 52% dintre acestea existând în Marea Britanie. Un alt studiu dat publicităţii în paralel cu raportul european arată că folosirea frecventă a pastilelor de Ecstasy poate cauza lipsa memoriei şi poate afecta în mod direct capacitatea intelectuală. Potrivit acestui studiu realizat sub coordonarea profesorului de psihologie Mark Blagrove de la Universitatea Swansea din Marea Britanie, substanţa activă a ecstasy-ului, numită MDMA (metilenădioximetamfetamină), acţionează asupra serotoninei din creier (compus chimic care ajută la transmiterea mesajului între celulele nervoase). Acest studiu amplu a fost realizat pe mai multe grupuri de "cobai" umani – oameni care nu iau droguri ilegale, oameni care iau diferite droguri ilegale, dar nu şi ecstasy, oameni care au folosit ecstasy înaintea primelor teste efectuate de cercetătorii de la Universitatea Swansea, precum şi oameni care folosesc în mod obişnuit ecstasy, dar care au renunţat la acest obicei pe perioada efectuării studiului (cel puţin opt zile). Experţii ştiu că serotonina joacă un rol important în felul în care organismul uman procesează gândurile şi reglează somnul şi obicieiurile alimentare, scrie ediţia online a cotidianului britanic The Guardian.



NOU-NĂSCUT CU 16 DEGETE LA PICIOARE
Imaginea alăturată prezintă un nou-născut în vârstă de numai opt zile, care s-a născut cu câte opt degete la fiecare picior. Micuţul din imagine s-a născut în mijlocul unei familii normale din provincia chineză Guangdong, în oraşul Nanxing. Cu toate acestea, experţii susţin că există şanse foarte mari ca astfel de malformaţii să se fi transmis pe cale genetică sau din cauze legate de poluarea mediului înconjurător. Copilul a avut o greutate normală la naştere, respectiv de 3,4 kilograme.

ETICHETE NEDORITE

Producătorii de alimente din Uniunea Europeană se plâng că noul sistem de etichetare impus de autorităţile de la Bruxelles este ineficient. Pentru că autorităţile europene au cerut ca pe etichete să fie printate cu litere mari de cel puţin trei milimetri cât mai multe informaţii nutriţionale (calorii, sare, grăsimi saturate, îndulcitori). Liderii de la Bruxelles susţin că doar o etichetă "citibilă" îi va determina pe consumatori să cumpere diverse produse. Producătorii de alimente şi băuturi sunt însă îngrijoraţi că etichetele lor sunt prea aglomerate, iar logo-urile firmelor nu se mai văd.

ŢESUTURI CEREBRALE DIN CELULE SUŞĂ
Oamenii de ştiinţă japonezi au reuşit să obţină ţesuturi cerebrale din celule suşă. Este o premieră în lumea cercetării ştiinţifice, această descoperire putând să deschidă calea pentru noi metode terapeutice. Cercetătorii de la Institutul public de cercetare Riken din Kobe, conduşi de Yoshiki Sasai, au declarat că au reuşit această performanţă cu ajutorul unor celule suşă prelevate anterior dintr-un embrion. "Ţesuturile obţinute în prezent sunt încă insuficiente şi prea slabe pentru a putea să-i vindece pe pacienţii care au suferit un atac cerebral, dar studiul dezvoltării in vitro a ţesuturilor mai mature de cortex cerebral urmează să fie aprofundat", au anunţat cercetătorii japonezi. Tehnica reconstruirii ţesuturilor ar putea ajuta la determinarea cauzelor care declanşează maladia Alzheimer, precum şi la creearea anumitor vaccinuri.

HANNAH, 13 ANI, VREA SĂ MOARĂ
Hannah Jones, în vârstă de 13 ani, şi-a câştigat în justiţie, la acest început de săptămână, dreptul de a muri, în ciuda presiunilor reprezentanţilor agenţiei pentru protecţia copilului din Marea Britanie şi a acţiunilor legale ale acestora împotriva copilei. Hannah, care a fost diagnosticată la vârsta de cinci ani cu o formă rară de leucemie, a refuzat să facă un transplant de inimă necesar din cauza faptului că tratamentul impus de medicii de la Spitalul Hereford i-au afectat cordul. Adolescenta nu îşi doreşte o inimă nouă pentru că boala pe care o are în prezent nu i-ar da, poate, nici o şansă de supravieţuire. Astfel că Hannah îşi doreşte să moară cu demnitate şi să-şi petreacă ultimele clipe alături de familie. Ultima sa dorinţă este de a ajunge la Disneyland în Florida, motiv pentru care părinţii ei caută o soluţie financiară pentru a-i îndpelinii fetei lor acest vis.

OBEZITATEA, UN VIRUS SOCIAL
Obezitatea ar putea fi contagioasă. Cercetători în domeniu, citaţi de presa britanică, susţin că studiile din ultimii ani confirmă ipoteza conform căreia "obezitatea imitativă" este un fenomen real. Un studiu recent arată că într-o societate cu un număr mare de oameni graşi, cei slabi nu mai fac eforturi să-şi menţină greutat. Studiul a fost efectuat în ultimii 50 de ani, pe 30.000 de oameni din 29 de ţări europene. Specialiştii au fost conduşi de profesorii David Blanchflower (membru al comisiei de politică monetară din cadrul Băncii Angliei) şi Andrew Oswald (de la Universitatea din Warwick).

×
Subiecte în articol: ecstasy medica