x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Efectele ciocnirii asteroidului Bennu cu Terra asupra vieții pe pământ

Efectele ciocnirii asteroidului Bennu cu Terra asupra vieții pe pământ

de Redacția Jurnalul    |    07 Feb 2025   •   18:30
Efectele ciocnirii asteroidului Bennu cu Terra asupra vieții pe pământ
Sursa foto: antena3

Cercetătorii au analizat ce s-ar întâmpla dacă asteroidul Bennu s-ar lovi de Terra.

Aceștia au realizat o simulare cu ciocnirea asteroidului de pământ și potențialele efecte, potrvit Science Alert, citat de useit.ro.

Ce este asteroidul Bennu

Asteroidul Bennu a fost descoperit în anul 1999 și a atras atenția cercetătorilor. NASA estimează că asteroidul Bennu s-ar putea izbi de Pământ în anul 2182. Roca spațială are șanse de 0.037% (adică 1 în 2.700) de a se lovi dePământ. 

Acest incident depinde de o altă apropiere. În 2135, Bennu va trece pe lângă Terra atât de aproape încât forța gravitațională a planetei noastre ar putea să îi afecteze orbita și să provoace un impact, pe 24 septembrie 2182. Adică peste aproape 159 de ani.

Experți în schimbările climatice din Coreea de Sud au creat un model al coliziunii. Cel mai cunoscut impact al Terrei, cu asteroidul Chicxulub, în urmă cu 66 de milioane de ani, a dus la dispariția dinozaurilor.

„Simulările noastre au injectat 400 de milioane de tone de praf în stratosferă. Arată perturbări semnificative în climă, chimia atmosferică și fotosinteza la nivel global,” susțin Lan Dai și Axel Timmerman, din cadrul Universității Naționale Pusan. 

„Temperaturile medii globale vor scădea cu până la 4 grade Celsius. Precipitațiile globale vor scădea cu 15% în simulările noastre,” au explicat cercetătorii.

Un astfel de eveniment va avea consecințe globale, pe termen lung.

Specialișii au analizat și efectele impactului asteroidului Chicxulub cu ajutorul urmelor geologice și fosilelor. 

Ce s-a întâmpla dacă un asteroid s-ar lovi de Terra

Doi cercetători au folosit supercomputerul Aleph pentru a simula un asteroid, cu un diametru de 500 de metri, care se izbește de pământ. Au inclus ecosisteme terestre și marine care au fost omise în studii similare.  

Nu impactul în sine ar devasta Terra, ci efectele sale pe termen lung. Milioanele de tone de praf care ar ajunge în atmosferă ar afecta întregul sistem. Dincolo de schimbările  de temperatură și precipitații, ar avea loc și o scădere de 32% a concentrației de ozon, ceea ce poate devasta flora.

Dacă asteroidul Bennu s-ar izbi de planeta noastră, ar duce la o iarnă imediată.

„Iarna bruscă ce ar fi cauzată de impact ar duce la condiții climatice nefavorabile pentru creșterea plantelor. Ceea ce ar duce la o reducere inițială de 20 - 30% în fotosinteza terestră și marină,” susține Dai. „Ceea ce ar afecta semnificativ securitatea hranei la nivel global.” 

Algele din apă și-ar reveni mai repede decât plantele terestre, dar și acest proces ar dura mult imp. În simulare, au crescut la un volum mai mare decât ar putea atinge în condiții normale de climă. Acest comportament a fost asociat cu o cantitate mare de fier în praful asteroidului, notează useit.ro.

×
Subiecte în articol: asteroid terra