Găndită pentru copiii de peste 10 ani, enciclopedia propusă de Editura Litera Internaţional aduce o serie de noutăţi,structurate pe capitole amuzante.
"De ce creştem?", "De cănd se invărte roata?", "De ce se schimbă forma lunii?" sau "Ce este fulgerul?" sunt intrebări frecvente printre copii. Această enciclopedie le oferă micuţilor călătoria ideală in timp, explicăndu-le care au fost primele animale şi evoluţia acestora, convingăndu-i că stelele căzătoare nu mor sau povestindu-le legenda greacă atribuită constelaţiei Ursa Mare. Ai vazut pănă acum lucrări de grafică in cărţi? Cuvăntul grapho provine din limba greacă şi inseamnă "a scrie", "a desena". Cum a apărut cuvăntul "bus"? Blaise Pascal a denumit maşina de transport in comun omnibus, adică "pentru toată lumea".
TEHNICI. Aşa le sunt explicate celor mici toate elementele din "Enciclopedia generală pentru copii", structurată pe capitole care acoperă, pe lăngă "Bolta instelată", "Locuitorii pămăntului" şi "Totul despre om", domenii precum arta şi progresul tehnic. Teorie amănunţită, scrisă pe inţelesul lor şi insoţită de imagini detaliate, această carte le poate fi un ghid excelent pentru descoperirea lumii inconjurătoare, pornind din istoria fiecărui domeniu. O colecţie de informaţii destinată copiilor inteligenţi, care nu se mulţumesc doar cu ceea ce invaţă la şcoală şi sunt curioşi să inţeleagă fenomenele din jurul lor. Este posibil să descopere şi părinţii lucruri pe care nu le cunoşteau.
Şase lecţii Uşoare
Autor: Richard P. Feynman
Editura: Humanitas
"Atomi in mişcare", "Concepţiile de bază ale fizicii", "Legătura fizicii cu alte ştiinţe", "Conservarea energiei", "Teoria gravitaţiei" şi "Comportamenul cuantic" sunt cele mai uşoare capitole din cea mai cunoscută lucrare a fizicianului Richard Feynman, publicate sub forma unui curs introductiv pentru cei pasionaţi de domeniul fizicii. Destinată iniţial studenţilor interesaţi de cercetările in această ştiinţă, cartea nu urmăreşte să acopere toate problemele fizicii, ci incearcă să răspundă intrebărilor esenţiale şi să menţină viu interesul asupra teoriilor moderne. O lectură foarte bună pentru cei care deţin noţiunile elementare şi pentru studenţii care nu se mulţumesc doar cu explicaţiile date la cursuri de fizică şi mecanică. Scrise aşa cum numai un profesor iţi poate preda, aceste lecţii sunt eficiente pentru pasionaţii care işi pun intrebări despre cum este compusă structura ADN, de ce undele la frecvenţe inalte se comportă ca particulele sau ce aspecte are mecanica cuantică.
O mai scurtă istorie a timpului
Autor: Stephen Hawking şi Leonard Mlodinow
Editura: Humanitas
Profesorul britanic de astrofizică Stephen Hawking aproape că nu mai are nevoie de nici o prezentare. Studiile sale revoluţionare asupra teoriei relativităţii şi implicaţiile pe care aceasta le are asupra fizicii găurilor negre din Univers l-au consacrat ca fiind unul dintre eminenţii cercetători contemporani. In "O mai scurtă istorie a timpului", urmare a bestselle-rului "Scurtă istorie a timpului", Hawking detaliază paradoxul găurilor de vierme şi posibila călătorie in timp, gravitaţia cuantică sau proprietăţile spaţiului curb. Scrisă impreună cu fizicianul Leonard Mlodinow, cartea este o autentică plimbare erudită prin tainele Universului scrisă pe inţelesul tuturor. Lucrarea are in final şi un glosar de termeni explicaţi.