x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Europa cerceteaza "nemteste"

Europa cerceteaza "nemteste"

de Delia Zahareanu    |    01 Mar 2007   •   00:00

Dupa ani de primit plangeri si critici referitor la modul defectuos si greoi al finantarilor acordabile proiectelor europene de cercetare, oficialii UE au decis: de acum inainte, cercetarea europeana se va face sub umbrela Consiliului European pentru Cercetare.

La Berlin, cancelarul german Angela Merkel a inaugurat marti aceasta initiativa, care va beneficia de un buget fara precedent: 7,5 miliarde de euro, pana in 2013, relateaza BBC. Daca pana acum proiectele de cercetare stiintifica in Uniunea Europeana se desfasurau sub tutela agentiilor nationale de resort, iar variantele de cooperare interstatala erau cele mai agreate, in ciuda dificultatilor birocratice pe care le presupuneau, noul Consiliu pentru Cercetare este format din oameni de stiinta, si nu din birocrati.

ANTISTAGNARE. Mandatul celor de la conducerea institutiei le permite sa decida prioritatile si modul de realizare a proiectelor de cercetare la nivel european. Consiliul permite finantarea proiectelor pe criterii de prioritati si interes a temei de cercetare, chiar daca proiectele nu sunt opera unei colaborari transnationale.

Cancelarul Merkel a declarat la inaugurarea institutiei: "Suntem constienti ca cercetarea si noile tehnologii pot fi adevarate «locomotive» pentru o noua dinamica europeana, pot chiar oferi un fundament pentru cresterea economica in Europa, pentru pastrarea si sporirea competitivitatii". Iar asta in conditiile in care Europa a ramas in urma Statelor Unite si a Japoniei in materie de cercetare, iar China si India isi dezvolta rapid platformele lor de cercetari si tehnologii.

×
Subiecte în articol: zoom