Agentia Spatiala Europeana (ESA) intentioneaza sa lanseze in 2022 o sonda spatiala care sa exploreze planeta Jupiter si satelitii - acoperiti de gheata - care orbiteaza in jurul acesteia, pentru a cauta eventuale urme de viata.
Sonda Juice (Jupiter Icy Moons Explorer) va decola de la centrul spatial Kourou din Guyana franceza, la bordul unei rachete Ariane, si va ajunge pe orbita lui Jupiter abia dupa opt ani.
Sonda va efectua, pe parcursul a cel putin trei ani, observatii detaliate asupra sistemului alcatuit din Jupiter si satelitii ei, care reprezinta in opinia specialistilor de la ESA un fel de "sistem solar in miniatura".
Juice va studia mai ales atmosfera acestei planete gazoase uriase - cea mai mare din sistemul nostru solar -, ca si satelitii lui Jupiter, denumiti "galileeni". Io si vulcanii sai, Europa si gheturile sale, Ganymede si Callisto, alcatuiti din gheata si roci - cu totii ar putea adaposti oceane interne si deci anumite forme de viata.
"Vom studia conditiile care ar putea face ca acesti sateliti sa fie locuibili", a declarat Fabio Favata, directorul departamentului de planificare a programelor stiintifice din cadrul ESA.
"Acesti sateliti au o scoarta groasa de gheata, sub care s-ar putea afla un ocean. Daca exista vreo forma de viata, bacteriana sau de alt fel, atunci ele se afla in aceste oceane", a adaugat el.
Sonda Juice nu va cobori pe acesti sateliti ai lui Jupiter, dar va utiliza o serie de radare pentru a cerceta spatiile de sub suprafetele lor.
In 2011, astronomii au declarat ca satelitul Europa ar putea ascunde o intindere de apa cu o suprafata echivalenta cu cea Romaniei.
Construirea sondei, lansarea ei si operatiunile de exploatare au un cost estimativ de 830 de milioane de euro.
Pe langa aceasta suma, misiunea va avea nevoie de 200-250 de milioane de euro, suma ce vor fi platita de cele 19 state membre ale ESA si de partenerii lor internationali, pentru a echipa sonda Juice cu instrumentele stiintifice de care are nevoie.
Comitetul pentru programe stiintifice din cadrul ESA isi va da avizul definitiv pentru aceasta misiune in 2014.