x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Eveniment care are loc o dată la 11 ani: Soarele îşi inversează polaritatea şi ar putea genera o furtună geomagnetică de mare intensitate

Eveniment care are loc o dată la 11 ani: Soarele îşi inversează polaritatea şi ar putea genera o furtună geomagnetică de mare intensitate

de Mediafax    |    19 Noi 2013   •   08:34
Eveniment care are loc o dată la 11 ani: Soarele îşi inversează polaritatea şi ar putea genera o furtună geomagnetică de mare intensitate

Soarele este pe punctul de a-şi inversa polaritatea câmpului magnetic, iar acest fenomen - care se produce o dată la 11 ani - ar putea genera o furtună geomagnetică de mare intensitate care ar putea să afecteze funcţionarea sateliţilor şi comunicaţiile radio de pe Terra.

 Câmpul magnetic al Soarelui este pe punctul de a-şi inversa polaritatea - polul nord va deveni polul sud şi viceversa. Fenomenul, care se produce o dată la 11 ani, va genera o serie de "efecte de ondulaţie" în întregul Sistem Solar, potrivit dailymail.co.uk.

Fenomenul poate să ducă la apariţia unor fronturi intergalactice, precum furtunile geomagnetice, care pot cauza defectarea sateliţilor şi oprirea comunicaţiilor radio de pe Terra.

NASA a anunţat în luna august că această schimbare de polaritate a câmpului magnetic solar urma să se producă în următoarele trei-patru luni, însă specialiştii americani nu pot să avanseze o dată exactă. Ei consideră că fenomentul se va finaliza în următoarele săptămâni.

Pe parcursul unui ciclu solar de 11 ani, numeroase pete solare se formează în apropierea ecuatorului astrului, unde se înregistrează o activitate magnetică intensă.

În decurs de o lună, aceste pete se dezintegrează, iar activitatea magnetică "migrează" de la ecuator spre unul dintre poli. În timp ce se deplasează spre poli, petele solare erodează polaritatea existentă a Soarelui.

Todd Hoeksema, cercetător la Observatorul Solar Wilcox afiliat Universităţii Stanford, care a monitorizat fenomenul începând din 1975, a declarat: "E ca un fel de maree care vine sau care pleacă. Fiecare mic val aduce mai multă apă şi, până la urmă, se ajunge la o inversare completă (a polarităţii solare, n.r.)".

Cele mai recente observaţii făcute de oamenii de ştiinţă arată faptul că Soarele are în prezent doi poli sudici, în condiţiile în care fenomenul de inversare a polarităţii este încă în curs de desfăşurare.

Phil Scherrer, care lucrează la acelaşi observator cu Todd Hoeksema, a precizat: "Polul nord şi-a schimbat deja polaritatea, iar polul sud aleargă acum pentru a echilibra situaţia".

"Oricum, în curând, ambii poli vor fi inversaţi, iar a doua jumătate a maximului de activitate solară va fi în drum spre noi", a adăugat el.

În timpul schimbării de polaritate, această activitate magnetică intensă generează emisii puternice de materie solară care se desprind din suprafaţa Soarelui şi ajung în tot Sistemul Solar.

Aceste emisii solare interacţionează cu câmpul magnetic al Terrei, provocând o creştere a numărului de aurore boreale pe planeta noastră.

Emisiile solare mai puternice pot duce la oprirea comunicaţiilor radio, la avarierea dispozitivelor electronice de la bordul sateliţilor, la întreruperea zborurilor aeriene de pe rutele polare şi chiar la oprirea totală a dispozitivelor electrice din apropierea polilor magnetici de pe Terra.

Ultima inversare de polaritate a câmpului magnetic de pe Terra s-a produs în urmă cu aproape 800.000 de ani.


×