x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Eveniment MAJOR în Antarctica. O uriașă barieră de gheață s-a prăbușit

Eveniment MAJOR în Antarctica. O uriașă barieră de gheață s-a prăbușit

26 Mar 2022   •   23:25
Eveniment MAJOR în Antarctica. O uriașă barieră de gheață s-a prăbușit

O barieră de gheață s-a dezintegrat în estul Antarticii săptămâna trecută din cauza temperaturilor mari, au anunțat oamenii de știință, citați de AFP.

''Prăbuşire totală a barierei de gheaţă Conger, din Antarctica de Est, pe 15 martie. Este vorba despre circa 1.200 de kilometri pătraţi'', a scris pe Twitter Catherine Colello Walker, cercetătoare la NASA. Bucata de gheață are o suprafață echivalentă cu Los Angeles sau Roma.

Bariera de gheață se afla în ţinutul Wilkes și a început să se dezintegreze în urmă cu mai mulţi ani, însă acum s-a produs ''prăbuşirea finală'', a spus Jonathan Wille, de la Institutului de geoştiinţe ale mediului din Grenoble.

Dezintegrarea a provocat formarea unui aisberg cu o lungime de circa 30 de kilometri şi o lăţime de 18 kilometri, numit C38, care s-a rupt apoi în două bucăţi, arată Agenţia americană care monitorizează gheaţa plutitoare (National Ice Center).

Formarea aisbergurilor este un proces natural dar încălzirea globală contribuie la accelerarea acestuia. 
''Prăbuşirea barierei Conger este semnificativă deoarece coincide cu un fenomen de căldură extremă. Dacă acest val de căldură este precursorul unor condiţii viitoare în regiune, atunci această desprindere este foarte semnificativă, iar cercetătorii vor face tot posibilul pentru a înţelege cum sunt legate aceste două evenimente'', a spus Peter Davis, oceanograf în cadrul centrului de cercetare British Antarctic Survey.

Barieră de gheață Larsen B s-a dezintegrat în totalitate în 2002.

Bariera Conger ''este poate de dimensiuni mai mici, dar este situată în Estul Antarcticii, o regiune pe care o estimam ca fiind mai puţin vulnerabilă. Este un semnal de alarmă'', a scris Andrew Mackintosh din cadrul Universităţii Monash, Australia, pe Twitter.

Temperaturi de până la 40 de  grade Celsius au fost înregistrate în partea de est a continentului, mai protejată de schimbările climatice. 

Antarctica și Arctica se încălzesc mai repede față de media planetei, unde temperaturile au crescut în medie cu 1,1 grade Celsius. 
 

×
Subiecte în articol: antartica conger