Un robot vorbitor, realizat din piese provenite de la o serie de obiecte electrocasnice, străbate în această vară Canada făcând autostopul în cadrul unui experiment social pentru a vedea dacă roboţii pot avea încredere în oameni, conform ibnlive.in.com.
'Oamenii se întreabă, de multe ori, dacă putem să avem încredere în roboţi, noi încercăm să vedem dacă şi roboţii pot avea încredere în oameni', a declarat pentru AFP unul dintre părinţii lui hitchBOT, Frauke Zeller, profesoară la Universitatea Ryerson din Toronto.
Multe filme de succes de la Hollywood, dintre care reamintim 'Terminator' sau 'Matrix', prezintă maşinile drept inamici ai omenirii, conform lui Zeller, însă hitchBOT doreşte să fie prietenul oamenilor.
'Obiectivul nostru este de a aprofunda subiectul relaţiei pe care o putem avea cu tehnologia şi cu roboţii, în special în ceea ce priveşte noţiunile de siguranţă şi încredere', a mai adăugat ea.
Frauke Zeller şi colegul său, profesorul David Smith de la Universitatea McMaster, alături de o echipă de specialişti l-au conceput pe hitchBOT să fie complet dependent de oameni.
'Nu îşi poate îndeplini misiunea, de a străbate Canada făcând autostopul, fără ajutorul oamenilor pentru că nu se poate deplasa singur', a mai precizat ea.
Pentru a-l ajuta să-şi atingă obiectivul, oamenii de ştiinţă l-au înzestrat pe hitchBOT cu tot ce-i trebuie pentru a ajunge la inimile oamenilor pe care-i întâlneşte. Astfel, robotul poate susţine o conversaţie şi poate răspunde la orice întrebări consultând baza de date din calculatorul integrat. Robotul spune şi când se simte obosit şi are nevoie să se reîncarce de la bricheta maşinii.
Acest robot este construit din piese provenite de la obiecte electrocasnice şi de menaj care nu au depăşit 1.000 de dolari. Are un zâmbet care se aprinde din LED-uri de sub un capac transparent montat pe o găleată din plastic acoperită cu panouri solare şi membre din burete. În picioare are cizme de cauciuc, iar pe mâini mănuşi galbene din latex. Degetul mare de la una dintre mâini este ridicat în semnul universal al autostopiştilor.
Părinţii lui hitchBOT au avut grijă ca acesta să nu fie foarte greu, pentru a putea fi ridicat de pe marginea drumului şi pus în maşină, dar nici prea uşor, astfel încât să nu existe pericolul de a fi luat de vânt în timp ce face autostopul. De asemenea, robotul a fost conceput pentru a încăpea pe bancheta oricărui autoturism.
'Ne-am gândit la un design rezistent dar şi atrăgător pentru oameni. Ne-am dorit ca oamenii să-şi spună: 'Hei, ar trebui să mă opresc şi să-l ajut pe acest robot'', a explicat Zeller.
Robotul şi-a început călătoria la 27 iulie, din portul Halifax, de la Atlantic, de unde a fost luat de un cuplu mai în vârstă într-un rulotă. După ce a parcurs o bucată de drum alături de acest cuplu, hitchBOT a fost preluat de trei tineri din Quebec. Destinaţia robotului este oraşul Victoria, aflat la 6.000 de kilometri de Halifax.
Călătoria este documentată pe site-ul www.hitchBOT.me, iar la mai puţin de 24 de ore de la începerea aventurii, hitchBOT adunase deja 12.000 de fani pe Twitter. Vineri numărul acestora deja depăşea 20.000.
După încheierea călătoriei, cercetătorii vor analiza comentariile postate pe Twitter şi Facebook pentru a determina care este atitudinea generală privind interacţiunea om-robot. (Agerpres)